Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ιδρύθηκε το 1961 από αγρότες αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής Τυρνάβου με σκοπό τη διασφάλιση και αξιοποίηση της παραγωγής τους.


Η ανοδική πορεία που ακολούθησε από τότε σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, τον αναδεικνύει σε έναν από τους καλύτερους Συνεταιρισμούς της χώρας. Η δυναμική αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής Τυρνάβου βρήκε την έκφραση και τη στήριξή της μέσα από τα προϊόντα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.


Παράγονται πολλών ειδών οίνοι, συμπυκνωμένα γλεύκη, αποστάγματα, ούζο και όλα από τα σταφύλια της περιοχής Τυρνάβου. Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είναι πιστοποιημένος κατά ISO 9001/2000 και στους αμπελώνες των μελών του εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO 2.1-2.2

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου - Προφίλ


Σήμερα ο Συνεταιρισμός έχει 466 μέλη αμπελουργούς της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου δηλαδή πιο συγκεκριμένα: 283 από τον Τύρναβο, 100 από το Δαμάσι, 39 από τον Αμπελώνα, 20 από τα Δελέρια, 20 από το Αργυροπούλι, 4 από τα Πλατανούλια.


Το σύνολο των αμπελιών που καλλιεργούν τα μέλη είναι 8.259 στρέμματα οινοποιησήμων σταφυλιών. Οι ποσότητες των σταφυλιών που επεξεργάζεται κάθε χρόνο το οινοποιείο είναι από 10-13 χιλιάδες τόνους. Τα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία αυτή είναι περίπου: 6.000 τόνοι κρασιά, 400 τόνοι τσίπουρο και ούζο καθώς και 100-200 τόνοι συμπυκνωμένα και ανακαθαρισμένα συμπυκνωμένα γλεύκη.


Τα προϊόντα μας πωλούνται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα ενώ μια ποσότητα εξάγεται (κύρια στην Αυστραλία). Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο οινοποιείο είναι 65 άτομα (11 πτυχιούχοι), ενώ στην περίοδο του τρύγου απασχολούνται άλλοι 40 έκτακτοι.
Τα προϊόντα του συνεταιρισμού κυκλοφορούν σε πάνω από 60 ετικέτες, ούζο, τσίπουρο και κρασί.


Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού εκτείνονται σε μια επιφάνεια 50.000 τ.μ, ενώ η δυνατότητα σε αποθηκευτικό χώρο δεξαμενών είναι 130.000 εκατόλιτρα.

 


 

Παραγωγή Αποσταγματοποιείο

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ήταν ο πρώτος Συνεταιρισμός που παρήγαγε και εμφιάλωσε τσίπουρο, σε μια προσπάθεια για την ανάδειξη του αποστάγματος αυτού, για την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αμπελουργών της περιοχής, αλλά και για την προβολή την περιοχής Τυρνάβου γενικότερα.


Το Τσίπουρο Τυρνάβου είναι απόσταγμα αναγνωρισμένης γεωγραφικής προέλευσης, συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στα ποτά τα δικαιούμενα χρήσης γεωγραφικών επωνυμιών όπως αυτά καταγράφονταν από το 1989 στον ΚΑΝ (ΕΟΚ) 1576/89 και πέρασαν και στον νέο Καν ΕΕ 110/2008. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας κατά κοινή ομολογία, αφού είναι γνωστό ότι μια τέτοια αναγνώριση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προϋποθέτει σειρά χαρακτηριστικών στο προϊόν, αλλά εφόσον επιτευχθεί το προϊόν αποκτά ανυπολόγιστα μεγαλύτερη αξία και μαζί με αυτό και η περιοχή καταγωγής του.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύρναβος είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας που έχει τέτοια αναγνώριση, αφού τα υπόλοιπα τρία τσίπουρα που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό αναφέρονται σε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.


Η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου που καλλιεργείται σχεδόν στο σύνολο της στην περιοχή Τυρνάβου, συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στο αρωματικό προφίλ του τσίπουρου που παράγεται. Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν πως το τσίπουρο που παράγεται από την ποικιλία αυτή έχει πολύ πιο πλούσιο αρωματικό προφίλ, ενώ κάποια από τα αρώματα προέρχονται αποκλειστικά από αυτή και δεν τα συναντά κανείς σε άλλες ποικιλίες.


Με λίγα λόγια το Τσίπουρο Τυρνάβου χαρακτηρίζεται αλλά και χαρακτηρίζει την περιοχή Τυρνάβου, στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια την οικονομία της.


Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου του Συνεταιρισμού είναι σε θέση να εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του Τσίπουρου Τυρνάβου. Αποστακτήρες ατμού υψηλής τεχνολογίας, ασυνεχείς με δυνατότητα πολλαπλής απόσταξης, με την επίβλεψη του έμπειρου προσωπικού και τους ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους παράγουν αποστάγματα εγγυημένα και ποιοτικά, ενώ αξιοποιούν πλήρως το ποικιλιακό δυναμικό του Μοσχάτου για την ανάδειξη της λεπτής γεύσης και του πλούσιου αρώματος που τα χαρακτηρίζουν.

Παραγωγή Οινοποιείο

Το οινοποιείο του Συν/σμού είναι μια σύνθετη εγκατάσταση που «διαπερνά» αρκετές δεκαετίες, το παλιό της τμήμα χτίστηκε το 1961 με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και λειτουργική αρχιτεκτονική των προηγμένων οινοποιείων της εποχής εκείνης.


Από τότε σειρά παρεμβάσεων και επεκτάσεων το μετέτρεψαν σε μια μεγάλη και σύγχρονη οινοποιητική μονάδα.
Στον χώρο του οινοποιείου στεγάζεται σήμερα όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την παραγωγή ποιοτικού οίνου, που αποτελείται από εκραγιστήρια, πνευματικά πιεστήρια, οινοποιητές, ανοξείδωτες ψυχόμενες οινοδεξαμενές, φίλτρα, ψυκτικά μηχανήματα κλπ. Υπόγειοι χώροι προσφέρουν τις πλέον σωστές συνθήκες για παλαίωση οίνων σε βαρέλια, ενώ και οι νέες υπέργειες αποθήκες είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για την αποθήκευση των προϊόντων μας. Σε νέες εγκαταστάσεις στεγάζονται και οι εμφιαλωτικές γραμμές τελευταίας τεχνολογίας για κάθε είδους συσκευασία και τυποποίηση.


Στον χώρο του οινοποιείου λειτουργεί μονάδα παραγωγής συμπύκνωσης και ανακαθαρισμού γλεύκους, που είναι μάλιστα η μια από τις δυο που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.


Τα γραφεία, ο χώρος υποδοχής και η αίθουσα συνεδριάσεων είναι μοντέρνοι, άνετοι και λειτουργικοί χώροι διακοσμημένοι με 13 πίνακες, έργα του γνωστού τυρναβίτη ζωγράφου Νίκου Κακαδιάρη με θέμα αμπέλι, κρασί, τσίπουρο.
Παραγωγή Τρύγος

Ο τρύγος είναι η πιο σημαντική διαδικασία του χρόνου και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σοδειά του έτους για τον Συνεταιρισμό, αλλά και για τους αγρότες-αμπελοκαλλιεργητές.

Με την συνεχή παρακολούθηση της ωρίμανσης των αμπελώνων από το οινολογικό τμήμα ορίζεται η χρονική στιγμή του τρύγου καθώς και η διαδικασία παραλαβής σταφυλιών, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Για περισσότερο από ένα μήνα ο χώρος του Οινοποιείου είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς όλης της περιοχής, μιας και το σταφύλι είναι το βασικό της γεωργικό προϊόν.

Οι αμπελοκαλλιεργητές μέλη του συνεταιρισμού τρυγούν τα σταφύλια τους και τα παραδίδουν στο οινοποιείο για επεξεργασία.

Πάνω από 10.000 τόνοι εισκομίζονται κάθε χρόνο σε τιμές που διασφαλίζουν το εισόδημα το μελών, αξίζει όμως να σημειωθεί πως τα μεγέθη αυτά είναι ρυθμιστικά για το εισόδημα σε όλη την αγορά σταφυλιού της περιοχής Τυρνάβου.

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ OINOΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

1° ΧΛΜ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ, Τ.Κ. 40 100 ΤΥΡΝΑΒΟΣ

ΤΗΛ: 24920-24771, 24920-22002 FAX : 24920-22230

Email: sales@tirnavoswinery

web side www.tirnavoswinery.gr