Διατροφή και μακροζωία συνδέονται
Μέριλαντ - Ιαν/11. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής. Οι ερευνητές, υπό τη δρα Aμι Aντερσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία. Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία. Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε έξι ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειές τους. Από την ομάδα που έτρωγε υγιεινά, το 21% πέθαναν την επόμενη δεκαετία, έναντι 34% που πέθαναν από την ομάδα που κατανάλωνε πολλά λιπαρά και πλήρη γαλακτοκομικά.