Η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Θεσσαλονίκη - Ιούλιος / 08. Επταπλασιάστηκε τα τελευταία 20-30 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην Ελλάδα αλλά και στο δυτικό κόσμο, κι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παχυσαρκίας η οποία προκαλεί ενδοκοιλιακή πίεση με αποτέλεσμα την ώθηση των τροφών και του γαστρικού υγρού στον οισοφάγο, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής.Ανάλογα με την ηλικία το 20-40% των Ελλήνων παρουσιάζει συμπτώματα γοστροοισοφανικής παλινδρόμησης, όπως ρέψιμο, δυσπεπτικά ενοχλήματα, δυσφαγία και καούρα η οποία παρουσιάζεται μεταγευματικά και ανακουφίζεται με αντιόξινα. Η πάθηση οφείλεται σε παρουσία γαστρικών υγρών στον οισοφάγο, πλήττει συνήθως τις μεγαλύτερες ηλικίες άλλά και τα μωρά στα οποία όμως υποχωρεί καθώς μεγαλώνουν, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας ΑΠΘ Ιωάννης Γουλής μιλώντας με αφορμή εκδήλωση με θέμα: « Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Νεώτερες θεραπευτικές εξελίξεις». Ο κ Γουλής ανέφερε ότι ποσοστό 10-18% των κατοίκων δυτικών χωρών παρουσιάζει καθημερινά συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (οπισθοστερνικό καύσο) και ποσοστό 40% ένα επεισόδιο το μήνα. Το 20% των συμπτωμάτων παρατηρείται σε ηλικίες 20-29 ετών και το 45% σε ηλικίες 60-69 χρόνων. Διαιτητικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση εσπεριδοειδών και χυμών τους, ανθρακούχων χυμών, καφέ βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικης παλινδρόμησης. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αλλαγή τρόπου ζωής (συνιστάται διακοπή καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ , μείωση του λίπους αλλά και της ποσότητας των γευμάτων, αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα, απώλεια βάρους, και αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας, μέντας, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών και χυμών και με την καταστολή του γαστρικού οξέος με χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων ή ανταγωνιστών Η2 υποδοχέων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα φάρμακο σχετικά νέο στην Ελλάδα το οποίο δεν είναι αντιόξινο, περιέχει αλγινικό νάτριο, διτταθρακικό νάτριο και ανθρακικό ασβέστιο και περιορίζει την παλινδρόμηση των οξέων και της τροφής. Το φάρμακο αυτό σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα από ζελέ που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και συγκρατεί τα οξέα παρεμποδίζοντας ταυτόχρονα την παλινδρόμηση. Η διάρκεια δράσης του είναι περισσότερη από 4 ώρες στο 75% των ασθενών.