Η γλυκομαννάνη δίνει λύση στο πρόβλημα της ανεπαρκούς πρόσληψης των φυσικών ινών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες, διατηρούν την καλή εντερική λειτουργία και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Λιγότερο γνωστό είναι ότι βοηθούν σε σχέση με το υπερβολικό βάρος, τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τον καρκίνο. Ωστόσο επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή δεν είναι επαρκής. Ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει γλυκομαννάνη έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, ρυθμίζοντας με την πρεβιοτική του δράση τη λειτουργία του εντέρου. Αυτά επισήμαναν ο γαστρεντερολόγος Θεοφάνης Μάρης και η διατροφολόγος διαιτολόγος Αναστασία Κόκκαλη, με αφορμή επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, στην οποία μετείχαν ως ομιλητές. «Οι φυτικές ίνες , που ταξινομούνται συχνά ανάλογα με τη διαλυτότητά τους σε διαλυτές και μη διαλυτές, υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», αποτελούν όμως σημαντικό συστατικό της διατροφής μας. Το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται είναι ο κύριος λόγος που καθίστανται τόσο σημαντικές. Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή δεν είναι επαρκής. Για το λόγο αυτό, ένα διατροφικό συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών θα ήταν καλά ανεκτό και έχει ευεργετικές ιδιότητες», επισήμανε ο κ Μάρης. Η κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με επαρκή λήψη υγρών, τακτική σωματική άσκηση και μείωση του στρες είναι οι βασικοί παράγοντες στην πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. «Εάν, κάποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι η ημερήσια πρόσληψή του σε ίνες είναι επαρκής, συνιστάται ένα συμπλήρωμα διατροφής με διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει γλυκομαννάνη», ανέφερε από την πλευρά της η κ Κόκκαλη. Η γλυκομαννάνη έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης νερού (100 έως 200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες και ικανότητα σχηματισμού γέλης με μικρή ρευστότητα. Oι μη διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν 5-25 φορές το βάρος τους σε νερό. «Δεσμεύοντας το νερό, το νέο συμπλήρωμα διατροφής υποστηρίζει τη λειτουργία του εντέρου, σχηματίζοντας μια φυσική γέλη η οποία όχι μόνο μαλακώνει και διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων, αλλά ασκεί μάλαξη στο τοίχωμα του εντέρου με σκοπό να βοηθήσει στην ομαλότητα της αφόδευσης και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθημερινά. Η επιπρόσθετη πρεβιοτική του επίδραση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου και επομένως βοηθώντας στη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας», συνέχισε η κ Κόκκαλη. Πρόσθετες μελέτες έχουν αξιολογήσει την κλινική αποτελεσματικότητα της γλυκομαννάνης στους ασθενείς και των δυο φύλων με χρόνια δυσκοιλιότητα. Η χορήγηση αυτής της διαλυτής ίνας (σε δόσεις των 3g ανά ημέρα για τέσσερις εβδομάδες) συνοδεύθηκε από μια σημαντική αύξηση στη συχνότητα της εντερικής λειτουργίας και μια επακόλουθη σημαντική μείωση της ανάγκης για χρήση φαρμάκων. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και στο πέρασμα του χρόνου, παρά τη χρήση μειωμένων δόσεων (2g ανά ημέρα).