Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ/ΗΠΑ
Αναλυτική ενημέρωση
Σωτήριος ο καφές για διαβήτη και αλτσχάϊμερ
Οι άνθρωποι που αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει τα ευρήματα σχετικών προηγούμενων ερευνών, ενώ επίσης δείχνει ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν λιγότερο καφέ, κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από διαβήτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίλπα Μπουπαθιράτζου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες (από τους οποίους περίπου 7.300 διαβητικοί), τα οποία συσχέτιζαν την εμφάνιση διαβήτη με την κατανάλωση καφέ (κανονικού και χωρίς καφεΐνη), καθώς και τσαγιού (με καφεΐνη). Η ανάλυση έδειξε πως όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους για την κατανάλωση καφέ. Από την άλλη, όσοι μείωσαν την μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά τον περισσότερο καφέ (τρία η περισσότερα φλιτζάνια κάθε ημέρα), είχαν τον μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, 37% λιγότερο σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η μεταβολή (αύξηση ή μείωση) στην κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσαγιού με καφεΐνη δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι ερευνητές επεσήμαναν πως «είναι σημαντικό ότι οι αλλαγές στην κατανάλωση καφέ μπορούν να έχουν επίπτωση στον κίνδυνο για διαβήτη και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα». Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία τους, όμως δεν είναι παρά ένας μόνο ανάμεσα σε πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να προσέχουν το βάρος τους και να ασκούνται σωματικά».



Πανεπιστήμια Βόνης και Λιλ

Ερευνα επιβεβαιώνει ότι ο καφές προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Η καφεϊνη που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία καθώς προστατεύει κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από τη Γερμανία και τη Γαλλία απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η καφεΐνη επηρεάζει θετικά τα αποθέματα πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ποντικιών και συγκεκριμένα της πρωτεϊνης tau, η οποία ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου. Η εκφυλιστική αυτή νόσος του εγκεφάλου, που μέχρι σήμερα είναι ανίατη, συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία με αρχικά της συμπτώματα την ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών. Η καφεΐνη έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι επηρεάζει την έναρξη της νόσου και η νέα αυτή έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα. Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια και επικεφαλής της ήταν η Κρίστα Μίλερ, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Βόνης και ο Ντέιβιντ Μπλουμ του πανεπιστημίου της Λιλ στη Γαλλία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια γενετικά μεταλλαγμένα ώστε να εμφανίσουν πρόωρα συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Στα ποντίκια χορηγήθηκε μία ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη κι αναστέλλει τα αποθέματα της πρωτεϊνης tau. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (control group) στην οποία δόθηκε μόνο ψευδοφάρμακο (placebo), τα γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια εμφάνισαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης Neurobiology of Aging. Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει τη θετική επίδραση που έχει στους εγκεφάλους ποντικιών η καφεϊνη στις συγκεντρώσεις της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης--της δεύτερης πρωτεΐνης που μαζί με την tau ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου. Η συσσώρευση πρωτεϊνών διαταράσσει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων (νευρώνων) με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό τους. Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επιβραδύνει τη δραστηριότητα των νευρώνων και προκαλεί υπνηλία. Η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται να περιορίζει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από τις βήτα αμυλοειδείς πλάκες καθώς και τα αποθέματα της tau. Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Γηριατρικής, ο Βέρνερ Χόφμαν, χαρακτήρισε τη νέα μελέτη "μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση", επισήμανε όμως ότι "υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος" στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι πόροι για την εκπόνηση της γερμανο-γαλλικής μελέτης ήταν "αρκετά περιορισμένοι". Συγκεκριμένα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτοβουλία για την Έρευνα του Αλτσχάιμερ (AFI), που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, υποστήριξε την έρευνα με 30.000 ευρώ, ενώ το γαλλικό παράρτημά του, το LECMA, με 50.000 ευρώ. "Κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενα...και οι παρενέργειες είναι περιορισμένες", δήλωσε η Μίλερ. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω δοκιμές σε πειραματόζωα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά μπορεί να ακολουθήσει και κλινική έρευνα.