Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και δυσλειτουργία ρινικών βαλβίδων
της Αργυρώς Κυπραίου - χειρουργού ΩΡΛ
H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (The European Academy of Facial Plastic Surgery) πραγματοποίησε το 37o Πανευρωπαϊκό Συνέδριό της στη Μαγιόρκα, με τη συμμετοχή επιστημόνων από ολόκληρη την Ευρώπη.    
Χειρουργοί, σημαίνοντες καθηγητές του εξωτερικού με μεγάλη κλινική εμπειρία, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για διάφορα προβλήματα και εστίασαν στη δυσχέρεια αναπνοής και τη δυσλειτουργία των ρινικών βαλβίδων.
«Το πρόβλημα της αναπνευστικής δυσχέρειας συναντάται  πολύ συχνά», μας λέει η Αργυρώ Κυπραίου*, η Ελληνίδα χειρουργός ΩΡΛ και μέλος της Ακαδημίας που συμμετείχε στο Συνέδριο, «και αφορά σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Προκαλεί  δύσπνοια, κόπωση, μείωση της ενέργειας και της φυσικής κατάστασης, δυσφορία στον ύπνο και την κατάκλιση με ροχαλητό, και σε πιο προχωρημένα στάδια παρουσιάζει το σύνδρομο υπνικής άπνοιας».
Ποιο είναι το πιο συχνό αίτιο της ρινικής απόφραξης;
«Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε έως τώρα, είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα. Όμως, μετά από πρόσφατες  ιατρικές  έρευνες  διαπιστώθηκε ότι η ρινική απόφραξη και αναπνευστική δυσχέρεια οφείλεται σε:

Ανεπάρκεια έσω ρινικών βαλβίδων κατά 50%
Υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών κατά 30%
Στραβό ρινικό διάφραγμα κατά 20%
Οι έσω ρινικές βαλβίδες είναι το στενότερο τμήμα της  μύτης. Βρίσκεται στην οξεία γωνία που σχηματίζει το άνω τμήμα του ρινικού διαφράγματος και το πλάγιο ρινικό τοίχωμα.
Εάν η περιοχή αυτή καταρρέει κατά την εισπνοή, τότε το πλάγιο ρινικό τοίχωμα πέφτει προς το διάφραγμα και η μύτη δεν αναπνέει».

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη διαπίστωση;
«Εάν αμελήσουμε αυτές τις διαπιστώσεις και προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση διαφράγματος σε αυτή την περιοχή, αυτή δεν θα έχει σημαντική επιτυχία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποτυγχάνουν οι επεμβάσεις του ρινικού διαφράγματος.
Το πλέον σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως πρέπει να γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και μελέτη τού κάθε περιστατικού τόσο στο εσωτερικό της μύτης όσο και στο εξωτερικό. Όταν κατά την εισπνοή υπάρχει κίνηση του ρουθουνιού προς τα μέσα, εμποδίζεται η ροή του αέρα.
Πρέπει να γίνει διορθωτική επέμβαση για τη στήριξη του πλάγιου ρινικού τοιχώματος. Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί ένας εσωτερικός μικροσκοπικός νάρθηκας από τιτάνιο (breathe implant) που δεν είναι ορατός και δεν αλλάζει το σχήμα της μύτης, αλλά κρατά σταθερή τη γωνία των ρινικών βαλβίδων κατά την εισπνοή».

Ποιο είναι το όφελος;
«Το όφελος είναι ανάλογο ή και μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε με τη χρήση ρινικών ταινιών», υποστηρίζει η κα Κυπραίου, η οποία επισημαίνει πως για τη διεύρυνση και τη στήριξη των ρινικών βαλβίδων, εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα χόνδρινα μοσχεύματα (από τμήματα χόνδρου του διαφράγματος που αφαιρέθηκαν). Αυτά έχουν ειδική ονομασία, ανάλογα με το σχήμα και τη θέση που θα μπουν (batten, spreader, butterfly) και όχι μόνο δεν χαλάνε το σχήμα αλλά ομορφαίνουν και ενισχύουν τη μύτη, ώστε να είναι σταθερή και λειτουργική για πάντα: «Η  τεχνική για την ενίσχυση των ρινικών βαλβίδων ανήκει στη Λειτουργική και Επανορθωτική ρινοπλαστική και  στα χέρια του εξειδικευμένου ρινοχειρουργού είναι εύκολη και ανώδυνη εντελώς. Γίνεται με τοπική ή ολική αναισθησία, ανάλογα με το περιστατικό και απαιτεί βραχεία νοσηλεία, δηλαδή ο ασθενής βγαίνει απ’ το νοσοκομείο την ίδια ημέρα».

Σημείωση:
Η ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων μπορεί να υπάρχει  εκ κατασκευής αλλά μπορεί πολύ συχνά να είναι ιατρογενής, δηλαδή να προέλθει μετά από προηγούμενη επέμβαση ρινοπλαστικής.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου ιδρύθηκε το 1977. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια ομάδα χειρουργών με κατάλληλα προσόντα,  με κατάρτιση και εμπειρία στην πλαστική ή και επανορθωτική χειρουργική του προσώπου και του τραχήλου.
Στόχος της είναι να τονώσει τη μελέτη και να προωθήσει την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο στον τομέα της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής μεταξύ όλων των ειδικοτήτων που έχουν κοινά «ενδιαφέροντα»: Ωτορινολαρυγγολογία, γναθοπροσωπική χειρουργική, οφθαλμολογία και γενικά πλαστική χειρουργική.
Η Ακαδημία αφορά κυρίως στους χειρουργούς της Ευρώπης, αν και συμμετέχουν σε αυτήν και σημαίνοντα μέλη από άλλες Ηπείρους.

* Η Αργυρώ Κυπραίου είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν και
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου