Αθήνα
«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα γυρίζουν την πλάτη στους πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά» υποστηρίζουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα"
Χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στις ακτές των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με ένα δυσλειτουργικό σύστημα υποδοχής και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" (M?decins Sans Fronti?res /MSF).

«Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει επειγόντως να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και να τους προσφέρουν επαρκή ιατρική βοήθεια και προστασία» τονίζει με ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεν έχουμε δει πραγματική βούληση για βελτίωση του συστήματος υποδοχής» αναφέρει ο Κώστας Γεωργακάς, συντονιστής της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Δωδεκάνησα. «Δεν παρέχεται κανένας ιατρικός έλεγχος κατά την άφιξη και το πιο σημαντικό, είναι ότι ευάλωτα άτομα παραμελούνται. Πρόσφατα, μια ομάδα γιατρών από το υπουργείο Υγείας στάλθηκε με σκοπό να κάνει ιατρικούς ελέγχους για τον Έμπολα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν και όχι από τη Δυτική Αφρική. Ενώ, εκείνοι που υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα ή διαβήτη δεν λαμβάνουν καμία φροντίδα».

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που προκύπτουν, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει υλοποιήσει δύο προγράμματα επείγουσας παρέμβασης στα Δωδεκάνησα από τα τέλη Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα έχει προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε περισσότερους από 350 πρόσφυγες, ενώ έχει διανείμει περισσότερα από 3.000 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων υπνόσακων, σαπουνιών και άλλων ειδών υγιεινής.

Ασθενείς έχουν επισημάνει στις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι παρεμποδίστηκαν να φτάσουν στην Ελλάδα ή επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία πριν φθάσουν στις ελληνικές ακτές. «Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να σέβεται και να τιμάει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των προσώπων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τα κράτη πρέπει ανά πάσα στιγμή, να εγγυώνται τη μη επαναπροώθηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο από τα εδάφη και τα ύδατά τους, και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν αξιοπρεπή μεταχείριση κατά την άφιξή τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε μια αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ασύλου» υποστηρίζει η οργάνωση.