Αθήνα

Πότε έρχεται η ώρα της ψηφιακής μαστογραφίας;

Ο μαστός είναι ένα ευαίσθητο όργανο στο γυναικείο σώμα. Υποστηρίζει πολλούς γαλακτοφόρους αδένες και περιέχει μάζες που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Η εξέταση που συμβάλλει στην εύρεση κάποιου ύποπτου όγκου στο στήθος είναι η μαστογραφία, η οποία πλέον γίνεται ψηφιακά.

Πότε όμως πρέπει να γίνεται η ψηφιακή μαστογραφία; Αν πιάσετε κάποιο ογκίδιο στην περιοχή του στήθους, σημαίνει ότι είναι κακοήθεια; Ποια είναι η ενδεδειγμένη ψηλάφηση για την κάθε γυναίκα;

Βρείτε όλες τις απαντήσεις παρακάτω:

Με κλίμακα το 100, οι πιθανότητες να έχετε ψηλαφήσει κάποιον όγκο στο στήθος και να είναι καρκίνος είναι μικρές. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ινοαδένωμα, κύστη ή ακόμα και λιπίδια. Παρόλα αυτά, αν μία γυναίκα παρατηρήσει κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το αγνοήσει, γιατί μπορεί να πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Όταν κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας της, η γυναίκα πρέπει να αρχίσει να αυτοεξετάζει το στήθος της και όταν ξεπεράσει τα 30 να κλείσει το πρώτο της ραντεβού για την ψηφιακή μαστογραφία.

Πως πρέπει να ψηλαφάται το στήθος;

Στο μπάνιο

Κατά την διάρκεια του ντουζ, σηκώστε ψηλά το χέρι και ψηλαφήστε τις περιοχές γύρω από τον κάθε μαστό. Παρατηρήστε με τα δάχτυλά σας για ασυνήθιστους όγκους ή πάχυνση σε ορισμένες περιοχές.

Στον καθρέφτη

Καθίστε όρθια μπροστά στον καθρέφτη και ανεβάστε τα χέρια, τοποθετώντας τα πίσω από το κεφάλι. Σε αυτήν την θέση μπορείτε να παρατηρήσετε αν κάποιος από τους δύο μαστούς είναι πιο παχύς και αν κάνει περίεργα εξογκώματα. Να θυμάστε ότι πάντα ένα από τα δύο στήθη είναι πιο παχύ από το άλλο.

Σε ξαπλωτή θέση

Τοποθετώντας ένα μαξιλαράκι κάτω από τον ώμο και σηκώνοντας το αντίστοιχο χέρι, αφήνετε τον μαστό να κατανεμηθεί σωστά γύρω από την περιοχή, ώστε να μπορείτε να ψηλαφήσετε σωστά. Μόλις τελειώσετε με την ψηλάφηση, πιέστε τις ρόγες σας και αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε έκκριση, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.

Όταν έρθει η ώρα της μαστογραφίας, το διαγνωστικό κέντρο που θα επισκεφθείτε, πρέπει να:

1.      Πραγματοποιεί τουλάχιστον 1.000 μαστογραφίες τον χρόνο

2.      Τηρεί όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από την Ε.Ε.

3.      Εκπαιδεύει συνέχεια το ειδικό προσωπικό με σεμινάρια και μαθήματα