Η καλή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης «κλειδί» για την υγεία των παιδιών
Οι καλές διατροφικές συνήθειες πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν το κλειδί για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή ενός παιδιού. Σε επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν η Διεύθυνση Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων, ειδικοί διατροφολόγοι παρουσίασαν το πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σε κρίσιμες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, αλλά και στα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού. Όπως τόνισε η ειδική διατροφολόγος,Μαρία Μποτωνάκη «το χτίσιμο μιας γερής βάσης για τη ζωή ενός ανθρώπου αρχίζει από το στάδιο της κύησης, συνεχίζεται κατά την ευαίσθητη περίοδο του μητρικού θηλασμού και διαμορφώνεται στα τρία πρώτα χρόνια από τη γέννηση». Όπως η ίδια επεσήμανε η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα διασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Στα οφέλη του θηλασμού αναφέρθηκε η διαιτολόγος, Μελίνα Πατεράκη. Όπως είπε, «οι ίδιοι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται και κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού που αποτελεί δώρο, όχι μόνο για το βρέφος αλλά και για την ίδια τη μητέρα. Όπως έχει αποδειχτεί γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ενώ τα παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πλήττονται πιο σπάνια από αλλεργίες». Στην εκδήλωση τονίστηκε πώς κάθε μητέρα καλείται να φροντίσει για τη σωστή διατροφή του παιδιού της. Η νηπιακή ηλικία είναι η περίοδος που το παιδί μαθαίνει να καταναλώνει τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών, ψαριών και κρέατος που παρέχουν στον οργανισμό του πολύτιμα συστατικά.