Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες
Οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές της μονάδας διατροφικής επιδημιολογίας του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό "Stroke" (Εγκεφαλικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 39 έως 73 ετών (όλες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα στην αρχή της μελέτης το 1997), από τις οποίες το 4% έπαθε εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η κυριότερη αιτία (στο 78% των περιστατικών) ήταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία. Οι επιστήμονες, που έκαναν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (τουλάχιστον 100 γραμμάρια τη μέρα), είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας (κάτω από 25 γραμμάρια τη μέρα). Όσες γυναίκες ανήκαν στο 20%, που έτρωγε περισσότερο κρέας (τουλάχιστον 86 γραμμάρια ημερησίως), είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από φράξιμο αρτηρίας, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα από 36,5 γραμμάρια τη μέρα.