Τα θαλασσινά φτιάχνουν το κέφι
Η κατανάλωση θαλασσινών πλούσιων σε ωμέγα-3 μπορεί να φτιάξει τη διάθεση των εγκύων που αισθάνονται κατάθλιψη, προκύπτει από έρευνα βρετανών επιστημόνων. Η Δρ. Τζιν Γκόλντινγκ από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χαμηλή κατανάλωση θαλασσινών που περιέχουν ωμέγα-3 και στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές μελέτησαν ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 9.960 γυναίκες στην 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Συγκρίνοντας τις γυναίκες που κατανάλωναν τρεις φορές την εβδομάδα θαλασσινά με εκείνες που τα απέφευγαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δεύτερες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει τόσο τη μητέρα όσο κα το παιδί, υποστηρίζει η Δρ. Γκόλντινγκ. Αν και στις δυτικές χώρες το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό, δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ σε χώρες που το ψάρι είναι η βασική διατροφή.