Κίνδυνος από την υπερβολική χρήση αλατιού


Η μείωση του αλατιού στις τροφές είναι απο τα πλέον άμεσα ζητήματα υγείας, σύμφωνα με άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Καναδική Επιθεώρηση του Ιατρικού Συλλόγου. Ο δρ. Kevin Willis, συνυπογράφων το άρθρο και διευθυντής συνεργασίας στην Καναδική Εταιρεία Εγκεφαλικών Παθήσεων, σημειώνει πως ποσοστό 80% του νατρίου, που καταναλώνουν οι Καναδοί, βρίσκεται στις συντηρημένες τροφές και είναι χρέος της κυβέρνησης να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να τεθούν όρια στη χρήση του από τις βιομηχανίες τροφίμων. «Παρότι η μείωση της ποσότητας του νατρίου θα ήταν προτιμητέο να αρχίσει από τη βιομηχανία τροφίμων, η έλλειψη αυτής της βούλησης θα πρέπει να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να προβούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα», αναφέρει το επιστημονικό άρθρο. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί το χλωριούχο νατρίο στη σημερινή διατροφή έχει επισημανθεί πολύ νωρίτερα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως περίπου ένα τέταρτο των ενηλίκων Καναδών παρουσιάζουν υπέρταση και κατά 30% οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες αλατιού, που περιέχεται στις τροφές. Η Οττάβα ανταποκρίθηκε στην επισήμανση δημιουργώντας εθνική επιτροπή, που θα υποβάλλει προτάσεις, αλλά δεν έχει εκπονηθεί ακόμη σχέδιο δράσης. Ο δρ Willis υποστηρίζει πως «τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα για να προστατευθεί ο πληθυσμός απο τα καρδιακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά», προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνει μια μαζική εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση χλωριούχου νατρίου στις τροφές».