Σύμφωνα με μελέτη ομογενή, τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με το διαβήτη 2


Έλληνας ερευνητής της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά σε κάποιες περιπτώσεις, αντί να περιορίζουν τις ασθένειες ενδέχεται και να προκαλούν διαβήτη 2. Πρόκειται για τον καθηγητή της Βιοχημικής του πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, Αντώνη Τηγάνη, που διεξήγαγε σχετική έρευνα. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism, μελέτησε το αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε διατροφή υψηλή σε λιπαρά για 12 εβδομάδες. Από μια ομάδα ποντικών έλειπε το ένζυμο Gpxl, που βοηθά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες. O καθηγητής Τηγάνης ανακάλυψε ότι ποντίκια που δεν έφεραν το ένζυμο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη- αρχικό χαρακτηριστικό διαβήτη- σε σχέση με τα φυσιολογικά ποντίκια. Αλλά όταν χορήγησε αντιοξειδωτικό στα ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη του ενζύμου, τα ζώα έχασαν το πλεονέκτημα και έγιναν περισσότερο διαβητικά. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, αντί να προστατεύουν από το διαβήτη, τα αντιοξειδωτικά μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος διαβήτη, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Επειδή τα αντιοξειδωτικά πολεμούν το οξειδωτικό στρες έχουν γίνει δημοφιλή διατροφικά συμπληρώματα. Ωστόσο, ο κ. Τηγάνης δήλωσε ότι η εικόνα είναι περισσότερο πολύπλοκη. Θεωρεί πως υπάρχει λεπτή ισορροπία και πως μεγάλη ποσότητα από κάτι ωφέλιμο μπορεί να καταλήξει επιβλαβής. Τα αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τον ομογενή επιστήμονα, είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται όμως ως συμπληρώματα σε τροφές αλλά ακόμα και σε καλλυντικά, επειδή θεωρούνται "ασπίδα για την υγεία". Από τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης προκύπτει όμως, πως όσοι παίρνουν αντιοξειδωτικά "στα τυφλά" ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ο κ. Τηγάνης εξήγησε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και πρόσθεσε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σε ανθρώπους. Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Διατροφής ανέφερε πως οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αντιοξειδωτικά μέσω φρούτων και λαχανικών, αλλά να είναι προσεκτικοί όταν παίρνουν σχετικά συμπληρώματα.