Νανοτεχνολογία και Βιολογία
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μικροσκοπικό βιο-ρομπότ που ακολουθεί το φως

  Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα νέο είδος μίνι βιολογικών ρομπότ (βιο-μπότ) που ακολουθούν το φως.  Για να κινείται, το πρωτοποριακό βιο-μπότ διαθέτει μυϊκά κύτταρα που έχουν γενετικά τροποποιηθεί, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο φως. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες είναι σε θέση να ελέγχουν την κίνησή του εξ αποστάσεως.

         Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Ιλινόις και του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον επικεφαλής του Τμήματος Εμβιομηχανικής Ρασίντ Μπασίρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν ότι μελλοντικά τέτοια βιο-μπότ μπορούν να αξιοποιηθούν σε διαγνωστικές εφαρμογές στο πεδίο της υγείας, για νέου τύπου αισθητήρες, στο περιβάλλον κ.α.

         «Το φως είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος για να ελέγχουμε αυτές τις βιολογικές μηχανές», δήλωσε ο Μπασίρ. Ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προηγουμένως δημιουργήσει βιο-μπότ που ενεργοποιούνταν μέσω ηλεκτρικού πεδίου. Όμως ο ηλεκτρισμός μπορεί να προκαλέσει παρενέργειεες στο βιολογικό περιβάλλον ενός τέτοιου βιο-μπότ, γι΄αυτό η λύση του φωτός ως κινητήριας δύναμης θεωρείται καλύτερη.

         Τα πειράματα δείχνουν ότι, υπό την επήρεια του φωτός, το βιο-μπότ μπορεί να στρίψει και να κατευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση, κινούμενο κάθε φορά προς την πηγή του φωτός (όπως τα έντομα που πλησιάζουν μια λάμπα).

         Το βιο-μπότ δημιουργείται αρχικά από μυικά κύτταρα ποντικιού, στα οποία προστίθεται ένα γονίδιο, που καθιστά τους μυς ευαίσθητους στο φως συγκεκριμένου μήκους κύματος (η χρησιμοποιούμενη τεχνική λέγεται οπτογενετική). Στη συνέχεια, αλλεπάλληλοι δακτύλιοι από τέτοια μυικά κύτταρα τοποθετούνται γύρω από έναν εύκαμπτο οστικό σκελετό, ο οποίος έχει εκτυπωθεί τρισδιάστατα και έχει μήκος επτά χιλιοστών έως δύο εκατοστών. Αυτή είναι η βιολογική μηχανή που ανταποκρίνεται στο φως.