Το χρόνιο στρες συνδέεται και με το μελάνωμα
Κείμενο ΄Εφη Φουσέκη

Οι βλαβερές συνέπειες του χρόνιου στρες στην υγεία είναι γνωστές, όμως, τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι συνδέεται και με το μελάνωμα.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, ερευνητικές μελέτες έχουν συσχετίσει το χρόνιο και παρατεταμένο στρες, που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και σε ψυχολογικούς παράγοντες, με τη γένεση του μελανώματος ή και άλλων καρκίνων, αλλά και με την προαγωγή της επέκτασης του κακοήθους όγκου στο ανθρώπινο σώμα, με τη μορφή μεταστάσεων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί, επιστημονικά, ότι η περιοδική, απότομη και αλόγιστη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση μελανώματος ή άλλων μορφών δερματικού καρκίνου.

 

«Η ηλιακή ακτινοβολία, όσο και το στρες, πυροδοτούν με τρόπο αθροιστικό μέσα στα χρόνια τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων του δέρματος, που μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος», ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η παθολογοανατόμος, με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων, Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου.

 

Το μελάνωμα είναι μία κακοήθεια που μπορεί να προληφθεί

-------------------------------------------------------

 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός σωστού τρόπου έκθεσης στον ήλιο και όπως σημείωσε ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Στρατηγός, η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης από τις 11:00 έως τις 16:00 και η σωστή αντιηλιακή προστασία θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, ανεξάρτητα από τύπο δέρματος, ηλικία ή φύλο. Στις προληπτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η αποφυγή έκθεσης στις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος, που εκπέμπουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Ο κ. Στρατηγός υπογράμμισε τη σημασία της αυτοεξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης, τονίζοντας ότι το «το μελάνωμα είναι μία κακοήθεια που μπορεί να προληφθεί».

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, Γεώργιος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος, εξηγώντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος είναι η σωστή αντιμετώπισή του.

 

Για τις νέες θεραπείες μίλησε ο ογκολόγος-παθολόγος, καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας, Δημήτριος Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι την τελευταία πενταετία παρατηρούνται εντυπωσιακές εξελίξεις και στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος. «Η πρόοδος οφείλεται στην εισαγωγή στη θεραπεία του μελανώματος νέων φαρμάκων, που έχουν σχέση αφενός με την ανοσοθεραπεία, αφετέρου με τις στοχευμένες θεραπείες κατά συγκεκριμένων μεταλλάξεων. Με αυτές τις θεραπείες έχουμε πετύχει μακρές επιβιώσεις που διαρκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 34% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, αν και προθεραπευμένο, επιβιώνει περισσότερο από πέντε χρόνια με την ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα. Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από πέντε, μόλις, χρόνια η επιβίωση ήταν μόλις έξι μήνες» υποστήριξε. Η έρευνα συνεχίζεται και δοκιμάζονται συνδυασμοί ανοσοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών, ώστε «στο άμεσο μέλλον να θεωρούμε ότι ένα ποσοστό ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα μπορεί να ιαθεί», κατέληξε ο κ. Μπαφαλούκος.