Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις παχέος εντέρου και πώς αντιμετωπίζονται

Το παχύ έντερο, γνωστό και ως κόλον είναι το καταληκτικό σημείο του πεπτικού μας συστήματος και συμβάλει στην δημιουργία και αποθήκευση κοπράνων, από τις περιττές ουσίες της καθημερινής μας διατροφής.

Καθώς αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού μας, κατανοούμε ότι οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει στο παχύ έντερο θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ σοβαρά προβλήματα για την γενικότερη λειτουργικότητα του οργανισμού μας και μπορεί να επιφέρει αρκετές δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές.

Στις παθήσεις παχέος εντέρου μπορούν να συμπεριληφθούν αρκετές ασθένειες και επιπλοκές, ωστόσο μερικές εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες. Ακολουθούν οι συχνότερες παθήσεις παχέος εντέρου  που μπορεί να εντοπίσει ένας γενικός χειρουργός καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις παχέος εντέρου είναι:

·         Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

·         Αποφρακτικός ή μηχανικός ειλεός

·         Εκκολπωμάτωση – εκκολπωματίτιδα

·         Ελκώδη κολίτιδα

·         Κακοήθεις όγκοι (λεμφώματα, καρκινοειδείς όγκοι)

·         Καλοήθεις όγκοι (πολύποδες, λιπώματα, λειομυώματα)

·         Νόσος του Crohn

·         Πρόπτωση του ορθού

·         Στένωση ή απόφραξη μεσεντέριων αρτηριών ή φλεβών

·         Σύνδρομο Gardner

·         Σύνδρομο Peutz – Jeghers

·         Συστροφή του εντέρου

Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προδοθούν από μία σειρά συμπτωμάτων, τα οποία υποψιάζουν τον γαστρεντερολόγο και πρέπει να εξεταστούν άμεσα προκειμένου να διαγνωσθούν και να προληφθούν εγκαίρως.

Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί αρκετές ημέρες, απότομη απώλεια βάρους ή κοιλιακό άλγος που συνοδεύεται από αιμορραγία είναι πολύ ανησυχητικά και πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε έναν γαστρεντερολόγο.

Ανάλογα την σοβαρότητα της πάθησης, η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω κολονοσκόπησης, βαριούχου υποκλυσμού ή ακόμη και αξονικής τομογραφίας, ενώ για την αντιμετώπιση τους, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επεμβατική διαδικασία.

Το θετικό είναι ότι στην σύγχρονη ιατρική οι παθήσεις παχέος εντέρου μπορούν να αντιμετωπιστούν και με λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία παρέχει μεγάλα οφέλη στους ασθενείς και μειώνει σημαντικά τον πόνο, το χειρουργικό τραύμα και την περίοδο ανάρρωσης τους.

Μάθετε περισσότερα για τις παθήσεις παχέος εντέρου και την αντιμετώπιση τους στην ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Φώτη Αρχοντοβασίλη .