Λίγα λόγια για την Ε.Α.Σ. Καρδίτσας..

Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας και μετέπειτα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας ιδρύεται το 1928 στην Επαρχία της Καρδίτσας.

Πρωταρχικός στόχος της Ένωσης ήταν η «υποστήριξη και εξυπηρέτηση των γεωργικών συμφερόντων, όπως επίσης και η εφαρμογή παντός μέτρου κρινόμενου αναγκαίου για την επέκταση και βελτίωση των γεωργικών πόρων». Η περίοδος του 1950 έως το 1980 ήταν η πιο σημαντική για την Ένωση, καθώς υλοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις που την κατέστησαν πρότυπο Συνεταιριστικής Οργάνωσης για όλη την Ελλάδα. H ανοδική της πορεία θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχιστεί έως και το τέλος της δεκαετίας του 1980. Σε αυτή την περίοδο η Ένωση δραστηριοποιείται κυρίως στην συγκέντρωση σιτηρών με σιταποθήκες χωρητικότητας 18.000 τόνων, στην συγκέντρωση βαμβακιού με την λειτουργία τριών Εκκοκκιστηρίων και Σπορελαιουργείου, καθώς και στην παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού στο Οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1973 και λειτουργεί έως σήμερα.

Η Ένωση, έχοντας την απαραίτητη τεχνική υποδομή και την τεχνογνωσία, δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της οινοποίησης και της παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρο). Στον Νομό Καρδίτσας καλλιεργούνται περίπου 9000 στρέμματα αμπελώνες από τα οποία 600 αναδιαρθρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Ένωσης μέσω των προγραμμάτων Αμπελουργικής Αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό την δημιουργία σύγχρονων αμπελώνων, ενώ 1200 στρέμματα είναι εντός της ζώνης Π.Ο.Π Μεσενικόλα.

Η Ένωση ετησίως συγκεντρώνει έως 2000 τόνους σταφυλιών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία οινοποιεί στις εγκαταστάσεις της. Παράγει ετησίως 1.000 τόνους κρασιού που διατίθεται χύμα ή εμφιαλωμένο μετά από τυποποίηση & εμφιάλωση που γίνεται στο εμφιαλωτήριο της Ένωσης, που βρίσκεται στο χώρο του Οινοποιείου και έχει εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια. Η Ένωση παράγει τα παρακάτω προϊόντα τα οποία έχουν κατακτήσει σημαντική θέση στην τοπική και ευρύτερη αγορά:

«ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ»:

Η ερυθρή  γηγενής ποικιλία ΜΑΥΡΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ  δεν συναντάται σε άλλες περιοχές και αποτελεί για την περιοχή τον καλύτερο πρεσβευτή της αμπελοοινικής της παράδοσης. Οφείλει το όνομα της κατά την παράδοση σε κάποιον πρόκριτο ευπατρίδη του Βυζαντίου, γεννημένο και γαλουχημένο στη Γαλλία, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή, τον Μεσιέ Νικόλας (Μεσενικόλας) που  έβαλε τις βάσεις για τη συστηματική αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος Π.Ο.Π. Μεσενικόλα  (Mesenikola) παράγεται  από  σταφύλια των ποικιλίων ΜΑΥΡΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ 70% και CARIGNAN και SYRAH 30%. με την κλασική μέθοδο ερυθράς οινοποίησης, έχει έντονο ρουμπινί χρώμα,  σύνθετο άρωμα φρούτων του δάσους, στόμα πλούσιο σε σώμα με ισορροπημένη γεύση, μαλακές τανίνες και βελούδινη αρωματική επίγευση.

«ΑΚΡΑΤΟΣ ΛΕΥΚΟΣ»:

Οίνος λευκός ξηρός Π.Γ.Ε. Καρδίτσα παράγεται από σταφύλια της  ποικιλίας  ΡΟΔΙΤΗΣ, έχει λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες άρωμα κίτρινων φρούτων και λουλουδιών πλούσιο στόμα με αρμονικά ισορροπημένη γεύση και μακριά επίγευση.

«ΑΚΡΑΤΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ»:

Οίνος ερυθρός ξηρός Π.Γ.Ε. Καρδίτσα παράγεται από σταφύλια που        καλλιεργούνται σε επιλεγμένους αμπελώνες σε ημιορεινή περιοχή της Καρδίτσας της ποικιλίας SYRAH, έχει έντονο πορφυρό χρώμα σύνθετα αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων ισορροπημένη γεύση, με πλούσιο σώμα, μαλακές τανίνες και έντονη επίγευση με μεγάλη διάρκεια.

Επιπλέον, η Ένωση σε μια νέα μονάδα απόσταξης - παραγωγής και εμφιάλωσης παράγει τσίπουρο με την επωνυμία «Ο Ταυρωπός». Η μονάδα αποσταγματοποιείου - ποτοποιείου είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Άρχισε τη λειτουργία της το 2009 παράγοντας τσίπουρο με γλυκάνισο 44% και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο 40%. Το τσίπουρο της Ένωσης έχει κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά του νομού Καρδίτσας και σήμερα κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της τοπικής αγοράς.
Τέλος, από τις σημαντικές δραστηριότητες της Ένωσης είναι η παροχή υπηρεσιών (σύνταξη δηλώσεων Ο.Σ.Δ.Ε., υπολογισμός και επιστροφή Φ.Π.Α. στους παραγωγούς).

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Γρηγορίου Λαμπράκη 10

Τ.Κ. 43100  ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τηλ. 24410 27811-15
Fax. 24410 26112

E-mail: easkar@hol.gr
URL: www.easkarditsas.gr

 

 

Βιογραφικό Προέδρου

Ο κ. Βασίλειος Γιαννάκος, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, γεννήθηκε στην Ιτέα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 1974.

Είναι αγρότης με ενεργή συνδικαλιστική δραστηριότητα σε διάφορες οργανώσεις, όπως στο ΤΟΕΒ Τιτανίου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

Η συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας Καρδίτσας έχει δώσει μια πνοή ανανέωσης στα δρώμενα, μέσα από την προσπάθειά του να αναδείξει την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΕΑΣΚ για μια ακόμα φορά στο παρελθόν, και συγκεκριμένα την διετία 2006-2007.

Αποτελεί τον νεώτερο σε ηλικία Πρόεδρο που έχει εκλεγεί ποτέ για το ανώτατο αιρετό αξίωμα της ΕΑΣΚ.