O Συνεταιρισμός 

Ο στόχος του Συνεταιρισμού, είναι να προσφέρει στους καταναλωτές τον πολύτιμο φαρμακευτικό καρπό της αρώνιας συνδυάζοντας την πλούσια διαθρεπτική του αξία με μοναδικές γεύσεις, ικανοποιώντας ακόμα και τον πλέον απαιτητικό καταναλωτή.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε την διείσδυση των μοναδικών προιόντων μας σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, κάνοντας τους καταναλωτές μας να νοιώθουν υπερήφανοι για την επιλογή τους.

Ολα τα προιόντα που φέρουν πάνω τη σφραγίδα του Συνεταιρισμού μας, προέρχονται από εκτάσεις της ελληνικής υπαίθρου που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες πιστοποίησης.

Τα επόμενα βήματά μας, είναι η δημιουργία κάθετης μονάδας μεταποίησης και τυποποίησης της πρωτογενούς παραγωγής, έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η δυνατότητα παραγωγής του συνόλου των προιόντων από τον ίδιο το Συνεταιρισμό.

Στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, εμείς πεισμώνουμε και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και ειλικρίνεια προς τον Έλληνα καταναλωτή.

Μπορεί τα χρόνια λειτουργίας μας είναι λίγα, οι δράσεις μας όμως πολλές.

Μέσα σε αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να εισχωρήσουμε σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς, και να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας.

Ο Συνεταιρισμός μας, πήρε μέρος από μεγάλες εκθέσεις τροφίμων, μέχρι μικρές εκθέσεις βιολογικών προιόντων στη βόρεια Ελλάδα, καταφέρνοντας να διασπείρει τις ευεργετικές ιδιότητες του θαυματουργού αυτού φυτού. Ενδεικτικά παρατίθενται φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας.

 

Προϊόντα

 

Περιγραφή:

Ο φρέσκος καρπός Αρώνιας, μόλις συλλεχθεί οδηγείται σε ειδικό εργαστήριο αποξήρανσης όπου υποβάλλεται σε ειδική θερμική επεξεργασία προκειμένου να αποξηρανθεί χωρίς να χάσει τις διαθρεπτικές του ιδιότητες. Μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιος σε ποσότητα 30 γρ. ημερησίως, να αναμειχθεί με άλλους ξηρούς καρπούς ή να συνδυαστεί με γιαούρτι και μέλι προσφέροντας ένα πλούσιο γεύμα.

Διαθρεπτική ανάλυση (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 686 Kj / 164 Kcal

Υδατάνθρακες 40 γρ. (Σάκχαρα 37 γρ)

Πρωτεϊνες 0,3 γρ.

Λιπαρά 0,3 γρ.

Φυτικές ίνες 3,4 γρ.

Νάτριο 0,05 γρ.

 

Περιγραφή:

Ο πολτός περιέχει φρούτο Αρώνιας σε ποσοστό 70% και Αγαύη 30%. Είναι ένα πρωτοποριακό προιόν συμπυκνωμένου χυμού Αρώνιας με φυσική γλυκαντική ουσία Αγαύης.

Δεν περιέχει συντηρητικά, τεχντητά γλυκαντικά και χρωστικές ουσίες. Ως μέσο όξυνσης εφαρμόζεται κιτρικό οξύ ενώ η φυσική πηκτίνη φρούτων προσφέρει μία μοναδική υφή. Το προϊόν είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιος ή σε συνδυασμό με άλλους χυμούς σε αναλογία 1:4 (1 μέρος πολτού, 4 μέρη χυμού). Σερβίρεται με παγωτό, γιαούρτι, τσιζκεϊκ κ.α. ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε αλκοολούχα ποτά ή αναψυκτικά, δίνοντας ένα εξαιρετικό χρώμα στο ρόφημα.

Διαθρεπτική ανάλυση (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 686 Kj / 164 Kcal

Υδατάνθρακες 40 γρ. (Σάκχαρα 37 γρ)

Πρωτεϊνες 0,3 γρ.

Λιπαρά 0,3 γρ.

Φυτικές ίνες 3,4 γρ.

Νάτριο 0,05 γρ.

 

Περιγραφή:

Το επάλειμμα Αρώνιας αποτελείται από 70% φρούτο και 30% φυσική γλυκαντική ουσία Αγαύης. Δεν περιέχει συντηρητικά, τεχντητά γλυκαντικά και χρωστικές ουσίες. Ως μέσο όξυνσης εφαρμόζεται κιτρικό οξύ ενώ η φυσική πηκτίνη φρούτων προσφέρει μία μοναδική υφή κατάλληλη για επάλειμμα σε ψωμί, φρυγανιά κ.α., ιδανική για ένα δυναμωτικό πρωινό. Το προϊόν είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Διαθρεπτική ανάλυση (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 686 Kj / 164 Kcal

Υδατάνθρακες 40 γρ. (Σάκχαρα 37 γρ)

Πρωτεϊνες 0,3 γρ.

Λιπαρά 0,3 γρ.

Φυτικές ίνες 3,4 γρ.

Νάτριο 0,05 γρ.

 

Περιγραφή:

Ο φυσικός χυμός περιέχει 60% φρούτο Αρώνιας και 40% ελληνικό Ρόδι. Δεν περιέχει συντηρητικά, γλυκαντικά και χρωστικές ουσίες. Έχει πλούσιες αντιοξιδωτικές ιδιότητες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ζωτικές πολυφαινόλες και αντισηπτικές ιδιότητες. Το προϊόν είναι κατάλληλο για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
Μία ημερήσια κατανάλωση 50ml χυμού 3 φορές την ημέρα, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης (Κλινικές δοκιμές).

Διαθρεπτική ανάλυση (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 289 Kj / 68 Kcal

Υδατάνθρακες 17 γρ.

 

 

Περιγραφή:

Η μαρμελάδα περιέχει φρούτο Αρώνια 55%, σιρόπι γλυκόζης - φρουκτόζης, ζάχαρη, πηκτίνη, και κιτρικό οξύ ως διορθωτικό όξυνσης. Είναι κατάλληλη για επάλειμμα σε ψωμί, φρυγανιά κ.α. προσφέροντας ένα πλούσιο πρωινό.

Διαθρεπτική ανάλυση (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 1033 Kj / 247 Kcal

Υδατάνθρακες 62 γρ.

 

Διατροφική Αξία 

Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa)(Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος, το οποίο φύεται φυσικάστη Βορειοανατολική Αμερική και στο Νότιο Καναδά. Η αρώνια είναι ένα θαμνόμορφο φυτό, ύψους 1-3 μέτρων,που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως αναγνωρίστηκε η πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Η αρώνια στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις (κλίμακα 1).

Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δημοκρατία της Σσεχίας), και σε ευρεία έκταση στην Πολωνία.Η αρώνια εισάχθηκε από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P). Επίσης, ο καρπός μας προστατεύει και από την ραδιενέργεια.

Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας είναι οι καρποί (νωποί, καταψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργαζόμενοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι, λικέρ ή κρασί. Το κρασί που παρασκευάζεται από την αρώνια συνιστάται για αναζωογόνηση και πρόληψη από καρδιοπάθειες.

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Τα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). Στα φαρμακεία του εξωτερικού διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.α.

Ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού:

- Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση

- Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)

- Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα

- Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς

- Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες

- Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου

- Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις

- Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό

- Έχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδιά. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα

- Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές

- Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

- Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς

                   

Καλλιεργητικές τεχνικές

Η Αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους καλά στραγγιζόμενων εδαφών. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με καρπούς, μοσχεύματα και σπόρους.

Απαιτήσεις σε κλίμα-έδαφος

Είναι είδος λιτοδίαιτο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά. Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη. Απαιτεί ηλιοφάνεια.

Αποστάσεις φύτευσης

Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, σε μέτρα, είναι 3 x 3, 3 x 2,5 ή 3 x 2 μ.

Λίπανση

Δεν χρειάζονται χημικά λιπάσματα, διότι η καλλιέργεια της Αρώνιας γίνεται κατά κανόνα βιολογικά. Όμως η παραγωγή αυξάνεται με τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά), διότι βελτιώνεται η δομή και η σύσταση του εδάφους.

Άρδευση

Σαν φυτό είναι ευαίσθητο σε συνθήκες μακράς ξηρασίας και για τον λόγο αυτό χρειάζεται άρδευση (κατά προτίμηση σε στάγδην), ιδιαίτερα στα πρώτα έτη μετά τη φύτευση, διότι η άρδευση της φυτείας βελτιώνει κατά πολύ τις τελικές αποδόσεις.

Ασθένειες-Εχθροί

Η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων, καθώς και η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό. Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες από μύκητες ή έντομα.

Συγκομιδή - επεξεργασία

Η συγκομιδή των καρπών της Αρώνιας από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία (2 °C) και πωλούνται ως νωποί ή διατηρούνται ως κατεψυγμένοι ή σε μορφή σταφίδας. Επίσης, μπορούν να μεταποιηθούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι ή κρασί.

 

Σημεία Πώλησης
 

Αθήνα

"Καλλίτροφον", Αγίου Ιωάννου 18-20 & Κοντοπούλου 2, Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Αλεξάνδρεια

"Κορφή Κανέλα", Βετσοπούλου 95, Αλεξάνδρεια

Βέροια

"Βιομάμας", Μαυρομιχάλη 8, Βέροια

"Δια τυρός και βουτύρου", Κεντρικής 120, Βέροια

"Καρπών Γεύσις", Μαλακούσι 20, Βέροια

"Παραδοσιακό", Πατριάρχου ιωακείμ 2 (έναντι Μητρόπολης) Βέροια

"Τσιλιγκιρίδης Εμμανουήλ", Πιερίων 66, Βέροια

"Γιουρούκη Καλλιόπη", Αγία Μαρίνα, Βέροια

Γιαννιτσά

"Ζεμπίλη" 20ης Οκτωβρίου 4, Γιαννιτσά

"Μεσογαίας", Αφών Παπαϊωάννου 29, Γιαννιτσά

"Εις Υγείαν και Ευεξίαν", Εθν. Αντιστάσεως 22, Σκύδρα

"Ιορδανίδου Σαλώμη", Δημ/χου Στάμκου 40, Γιαννιτσά

"Γακούδης Σταύρος", Δ. Κωνσταντινίδη 12, Γιαννιτσά

"Διαμαντόπουλος Λεωνίδας", Κουγιουμτζίδη 2, Γιαννιτσά

Έδεσσα

"Ατζιάμη Μαρία", Σαρανταπόρου 25, Έδεσσα

"Β. Λυμπάρη Κ.ΣΙΑ Ο.Ε" , Μοναστηρίου 42, Έδεσσα

"Κιζιρίδης Σάββας", Σμύρνης 22, Έδεσσα

Θεσσαλονίκη

"Greenhouse", Μητροπολήτου Καλλίδου 108, Καλαμαριά

"Πράσινο Μίλι", Εθν. Αντιστάσεως 58, Θεσσαλονίκη

"Μεσόγειος", Εθν. Αντιστάσεως 7, Θεσσαλονίκη

"Μάνα Γη", Πιττακού 18, Θεσσαλονίκη

"Σουσάμι Άνοιξε", Ιουστινιανού 23, Θεσσαλονίκη

"Ξηροί Καρποί", Βασσιλίσης Όλγας 140, Θεσσαλονίκη

"Μίνι Μάρκετ", Παραφεντίδου 15, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

"Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης", Κομνηνών 12, Θεσσαλονίκη

"Τάσος", Βασιλέως Ηρακλείου 30, Θεσσαλονίκη

"Βιολογικών", Μιαούλη 27, Θεσσαλονίκη

"Εν Ζωή", Σόλωνος 36, Θεσσαλονίκη

"Ζωή και Υγεία", Τσιμισκή 118, Θεσσαλονίκη

"Βοτανολόγιο", Εθν. Αντιστάσεως 27, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη

"Κάλλιστον", Λεωφόρος Δημοκρατίας 53, Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη

"Μάνα εξ'ουρανού", Φιλλιπουπόλεως 44, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη

Μίνι Μάρκετ, Δημοκρατίας 14, Ασβεστοχώρι, Θεσσαλονίκη

"Ζύγι", Ελπίδος 10, Πολίχνη

"Η Ελιά", 28ης Οκτωβρίου 26, Θεσσαλονίκη

"Τα Παραδοσιακά", Ι. Πασαλίδη 102, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

"Αχιλλέας", Ι. Πασσαλίδη 75, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

"Ξηροί Καρποί Χαρίλαος", Πλατεία Άθωνος, Βατικιώτου 22-24, Θεσσαλονίκη

"Νέτος", Δημητρίου και Καραολή 5, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

"Βιοτροφή", Μακρυγιάννη 80, Ηλιούπολη, Θεσσαλονίκη

"Παραδοσιακό", Αμασείας 53, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη

"Πηγή", Κυδωνάτου 2, Καπάνι, Θεσσαλονίκη

"Ψιλικά-Τσιγάρα", Μανουσογιαννάκη 7, Θεσσαλονίκη

Νομός Θεσσαλονίκης

"Σύγχρονο Παντοπωλείο", Κώστα Βάρναλη 4, Νέα Μηχανιώνα

"Χαρμάνι", Κωνσταντινουπόλως 15, Νέο Ρύσσιο

"CavaΟινοποίηση", Ανθέων 56, Περαία

"Χύμα και Τσουβαλάτα", Ανθέων 109, Νέοι Επιβάτες

"Αφοί Τζίνα", Νέο Πάρκο, Επανομή

"Αφοί Τζίνα", Πλατεία Δημαρχείου, Τρίλοφος

Κάλυμνος

"Ευ Ζην", Εμπορικός δρόμος, Κάλυμνος

Κατερίνη

"Παντοπωλείο της Φύσης", Εθν. Αντιστάσεως 15, Κατερίνη

"Nuts", 16ης Οκτωβρίου, Κατερίνη

"Παραδοσιακή Ολύμπου", Παναγή Τσαλδάρη 8, Κατερίνη

"Γκαβαρδίνας Γεώργιος", Ξάνθου 23, Κατερίνη

"Τσεσμελής Μιχαήλ", Ανδρέα Παπανδρέου 23, Καλλιθέα Πιερίας

Κρήτη

"Γιαννώτσος Μπάρκας Ιωάννης", Κούσσες Μοίρες Κρήτης

Νάουσα

"Ντελί", Χατζηγρηγοριάδη 28, Νάουσα

Πρέβεζα

"Σούπερ Μάρκετ", Μπιζανίου 343, Φιλιππιάδα Πρεβέζης, Πρέβεζα

Σέρρες

"Μπουφίδης", Δ. Σολωμού 39

"Αυγένος", Λ. Παπαπαύλου 24

"Περί Καρπών", Εμμ. Ανδρόνικου 5

"Κελεσενλής", Π. Μελά 14

"Καμπούρης", Πλ. Εμπορίου και Ν. Νικολάου 1

"Ψαράς", Δ. Σολωμού 43

"Παραδοσιακό παντοπωλείο", Εθν. Αντίστασης 40

 


www.aronia-serres.gr