Μύθοι και πραγματικότητες για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε
Θεσσαλονίκη - Απρ/09. Είναι αλήθεια ότι το σκόρδο μειώνει την πίεση και ότι το αλάτι την ανεβάζει; Ότι το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα κάνουν καλό στην κάρδιά ή οτι τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δόθηκαν σε εισήγηση με θέμα τους μύθους και τις πραγματικότητες σχετικά με τη διατροφή στην Ελλάδα και για το τι πραγματικά ωφελεί την καρδιά, που πραγματοποιήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο του 5ου ετησίου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη και έχει αντιπηκτική και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο αν νομίζετε ότι καταναλώνοντας 1 -2 σκελίδες σκόρδο την ημέρα θα καταφέρετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση κάνετε λάθος, διότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να καταναλώσετε τουλάχιστον 15-20 σκελίδες ημερησίως. Οι υπερτασικοί πιστεύουν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού μπορούν να ελέγξουν την υψηλή αρτηριακή πίεση . Αυτό όμως δεν ισχύει αν δεν φροντίσουν για τη μείωση του βάρους τους και αν δεν προσέχουν τι τρόφιμα καταναλώνουν . Για παράδειγμα, το ψωμί, οι σάλτσες τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ξηροί καρποί περιέχουν αλάτι και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση τους. Όσον αφορά το κόκκινο κρασί η αλήθεια είναι ότι έχει αντιοξειδωτικά, που κάνουν καλό στην καρδιά, και μειώνει την χοληστερίνη και την συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Το λευκό κρασί όμως έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά αφού η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχεται σε 10 ποτήρια ισοδυναμούν με αυτή που έχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Όσον αφορά τα άλλα οινοπνευματώδη η μπύρα φαίνεται ότι κάνει καλό στην καρδιά, το τσίπουρο έχει μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών ενώ το ούζο δεν ωφελεί σΕ τίποτα. ΑΠΟ την άλλη η σοκολάτα έχει φλαβονοειδή και κατεχίνες και μείωνει τη συστολική αρτηριακή πίεση ενώ βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Προσοχή όμως, μόνο η μαύρη σοκολάτα βοηθά και δεν θα πρέπει να καταναλώνει κανείς πάνω από 100 γραμμάρια την εβδομάδα γιοτί παχαίνει. Μύθος είναι ότι όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη δεν πρέπει να καταναλώνουν αυγά. Ένας υγιής άνθρωπος χρείάζεται 300mg χοληστερίνης την ημέρα ενώ ένας με υπερλιπιδαιμία χρειάζεται 200mg, όση δηλαδή χοληστερίνη περιέχει ένα αυγό. Να σημεωθεί ότι το 80% της χοληστερίνης παράγεται από το ήπαρ ενώ μόνο το 20% προέρχεται από τα τρόφιμα που κατοναλώνουμε. Επομένως η κατανάλαιση 3 αυγών την εβδομάδα δεν βλάπτει τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Η κανέλα συμβάλει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει το λιπιιδαιμικό προφίλ του ασθενούς αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Όσον αφορά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι μύθος ότι η κατανάλωση τους αυξάνει τη πίεση αντιθέτως έχουν ελαφρώς υποτασική δράση. Επίσης μύθος είναι ότι το γκρέιπ φρρουτ καίει το λίπος και μειωνει τη χοληστερίνη. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες θα πρέπει όμως να καταναλώνεται με προσοχή από τα άτομα που ακολουθούν αντιλιπιδαιμική αγωγή. Το πράσινο τσάι από την άλλη βοηθά να έχουμε γερή καρδιά διότι μειώνει τη χοληστερίνη, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες , βοηθά στη πέψη και το ανοσοποιητικό και συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου. Τέλος είναι μύθος ότι οι υπερτασικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ. Ο καφές έχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο που ωφελούν την καρδιά αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.