Κείμενο Bικτωρία Αποστολοπούλου

....και  διατροφική αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων

Oι κίνδυνοι από το γάλα φυτικής προέλευσης

Το αγελαδινό γάλα και το γάλα φυτικής προέλευσης δεν είναι διατροφικά συγκρίσιμα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας των Πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης, του Wageningen στην Ολλανδία και του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πανεπιστήμια εξέτασαν τη διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία αλλά και αν είναι πιο υγιεινή η κατανάλωση γάλακτος σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου και βρόμης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης έχει επεκταθεί σε διάφορες χώρες ως εναλλακτικές λύσεις στο γάλα, ενώ στο δυτικό κόσμο, κυρίως, κυριαρχεί το υποκατάστατο γάλακτος από σόγια. Μεγάλες ποσότητες σόγιας που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά είναι μεταλλαγμένες, ενώ η Greenpeace τονίζει πως περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας όπως αλεύρι, πρωτεΐνες, φυτικά έλαια.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια από ό,τι το πλήρες γάλα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι και πρόσθετη ζάχαρη. Μερικά προϊόντα φυτικής προέλευσης έχουν περιεκτικότητα σε ζάχαρη ίση με εκείνη των ζαχαρούχων αναψυκτικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη καθώς και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αναλύσεις διαφόρων εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων γάλακτος φυτικής προέλευσης που πραγματοποιήθηκαν στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, έδειξαν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, κάλιο, φώσφορο, και σελήνιο στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, σε σύγκριση με το ημιαποβουτυρωμένο γάλα.

Αντίθετα, η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, η πρόσληψη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με ένα ουδέτερο ή μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσον αφορά τον καρκίνο, η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε αντίστροφα με ορθοκολικό καρκίνο, καρκίνο ουροδόχου κύστης, στομάχου μαστού, παγκρέατος, ωοθηκών και καρκίνο του πνεύμονα.