Ο αγροτικός ελαιουργικος συνεταιρισμός Παλαιοχωρίου Λέσβου ιδρύθηκε το 1945 από 300 συνεταιριστες της περιοχής. Σκοπός του ήταν να πάψει η εκμετάλλευση από τις 2- 3 τότε μεγάλες οικογένειες που καρπώνονταν τα κέρδη από τον μόχθο των κατοίκων. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι ήταν εργάτες στους γεοκτήμονες. Μετά από αυτό, σιγά σιγά άρχισαν να αποκτούν δική τους γη και να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους και την ζωή τους. Από τότε έως σήμερα το νόημα παραμένει το ίδιο. Η ενότητα και η συνεργασία φέρνει το καλύτεροαποτέλεσμα για τους παραγωγούς και τούς κατοίκους. Σήμερα οι κάτοικοι τού χωριού εχουν μειωθεί στους 200 ,όπως και οι συνέταιροι στους 80.

Η ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή είναι η κολοβή και ο ελαιώνας μας είναι πάνω από 300 ετών, με κάποια δέντρα πολύ μεγαλύτερα. Τα περισσότερα προέκυψαν από εμβολιασμό αγριελιων και κάποια με φύτευση. Από την θάλασσα μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο και με πολύ απότομη κλίση ,οι ελαιώνες μας είναι κάτι το μοναδικό, με τις αναβαθμίδες και την βλάστηση να εναλλάσσονται με πουρνάρια, βελανιδιές ,αρωματικά φυτά ,πεύκα κ.α.. Η πανίδα επίσης και η βιοποικιλότητα μαρτυρούν έναν παρθένο τόπο με λίγες παρεμβάσεις από τον άνθρωπο. Η χρήση ζωων (γαϊδουριών και αλόγων) για τις διάφορες εργασίες στα χωράφια και τις μεταφορές, είναι η καθημερινότητα, και πως αλλιώς να γίνει άλλωστε σε αυτό το ορεινό περιβάλλον. Γι αυτό παράγουμε ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο και βιολογικό ,με πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Οι μέθοδοι καλλιέργειας και συγκομιδής ελάχιστα έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια καθώς είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν βιομηχανικά μέσα παραγωγής. Πριν 3 χρόνια δημιούργησαμε μια ομάδα παραγωγών 30 ατόμων και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων ,ανακαινισαμε το κτίριο τού ελαιοτριβείου, ενω εξοπλισαμε και τους παραγωγούς μας με κάποια αγροτικά εργαλεία.Το όραμα μας είναι πλέον να τυποποιήσουμε το προϊόν μας και να φανεί η πραγματική του αξία σε όλο τον κόσμο. Να μπορεί να καλλιεργεί και να συγκομιζει τον καρπό κάθε παραγωγός και να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς και να δημιουργεί στον τόπο του. Επίση, οι όμορφες παραλίες τής περιοχής και τα λιθόστρωτα μονοπάτια τής ελιάς και τα βουνά με την υπέροχη θέα, δένουν όλα αρμονικά μεταξύ τους και μας γυρίζουν πίσω στο χρονο.


Πρόεδρος: Παντελής Σκυβαλάκης

Παλαιοχώρι Πλωμαρίου Λέσβος

Tel: +30 2252093270

Mob: +30 6984724434

Ε-mail: pantelis.skyvalakis@gmail.com