Η Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Δήμου Αλεξανδρούπολης ΤΙΕΔΑ Α.Ε. είναι μια υγιής επιχείρηση που συμβάλλει στην προώθηση και την τουριστική προβολή της Αλεξανδρούπολης ,του Έβρου αλλά και της Θράκης γενικότερα .

Η επιχείρηση διαχειρίζεται το κάμπινγκ  ,την  πλαζ της Αλεξανδρούπολης ,τις Ιαματικές Πηγές , το Κέντρο Πληροφόρησης του ΔΕΛΤΑ του Έβρου στις Φέρες &  το Θερινό Κινηματογράφο 'Φλοίσβο' .

 

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο χώρος της Τραϊανούπολης με τις ομώνυμες ιαματικές θερμοπηγές, φιλοξενεί αρκετούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά της περιοχής, να επισκεφτούν τις ιαματικές πηγές, τον πλατανότοπο, το Δέλτα του Έβρου, και τους κοντινούς λόφους για παρατηρήσεις πουλιών και περιηγήσεις στο δάσος. Στην περιοχή βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, η λειτουργία του οποίου συμβάλλει στην ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού και του οικοτουρισμού, καθώς οι συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή είναι ευνοϊκές για ανάλογες δραστηριότητες.
Οι Ιαματικές Πηγές Τραϊανούπολης είναι θερμομεταλλικές, υδροθειοχλωριούχες και ραδιούχες, και ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις.

Ποσιθεραπεία:
Διαβήτης - Νοσήματα νεφρού (νεφρολιθίαση, ψαμμίαση, λίθοι ουρητήρων και κύστεως) - Κυστίτιδες ήπατος και Χολής - Χολολιθιάσεις - Χολοκυστίτιδες - Χολοκύστες και ψαμμιάσεις χοληδόχου κύστες και χοληφόρων αγγείων ήπατος - Ηπατιτικές δυσλειτουργίες  - Ενδοηπατική στάση χολής - Σύνδρομο μετά χολοκυστεκτόμων - Διαταραχές πεπτικές - Χρόνια γαστρίτιδα και δυσκοιλιότητα.

Λουτροθεραπεία:
Ρευματοαρθρίτιδες - Αγκυλωτικές παραμορφωτικές αρθρίτιδες - Σπονδυλοαρθρίτιδες - Αρθροπάθειες - Δισκοπάθειες - Αρθριτισμοί - Οσφυαλγίες - Νευραλγίες - Γυναικολογικές παθήσεις (παραμητρίτιδες, σαλπιγγίτιδες, κολπίτιδες, στείρωση, ριζίτιδες).

Γεωγραφικά

Οι Ιαματικές Πηγές Τραϊανούπολης,  βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και επί της Εθνικής οδού που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τις Φέρρες. Υπάρχει αστική συγκοινωνία των Ιαματικών Λουτρών με την Αλεξανδρούπολη

 Σ' αυτές μπορεί κάποιος να κάνει λουτροθεραπεία ή ποσιθεραπεία.
Υπάρχει ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας  μέσα στη λουτρόπολη που λειτουργεί όλο το χρόνο με πολύ χαμηλές τιμές . (Τα δωμάτια μας  περιλαμβάνουν ατομικό μπάνιο , θέρμανση , ψυγείο και τηλεόραση ?. )
Στο χώρο των ιαματικών πηγών, ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Λουτρού λειτουργεί τη 'Χάνα', εστιατόριο-ταβέρνα  με έμφαση σε εδέσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για κρατήσεις δωματίων στο Ξενοδοχείο Τραϊανούπολης 
Γραφείο Υποδοχής - Κρατήσεις δωματίων :τηλ&fax: 25510-61225&25510-61128
Υδροθεραπευτήριο : 25510-61215

Η λουτρόπολη έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με θέρμανση των εγκαταστάσεών της, αξιοποιώντας τη γεωθερμία.
Η όλη διαχείριση των εγκαταστάσεων γίνεται από την ΤΙΕΔΑ Α.Ε..
Στόχος της είναι να συνδυάσει τον ιαματικό - θεραπευτικό τουρισμό, με τις σύγχρονες τάσεις του θερμαλισμού για ψυχική υγεία και σωματική ευεξία καθώς και με άλλες ήπιες - εναλλακτικές μορφές τουρισμού που η ευρύτερη περιοχή προσφέρει όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός, ο αρχαιολογικός, ο αθλητικός τουρισμός κ.λ.π.

Επικοινωνία :

ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ

Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Πηγών
Τηλ : 25510-61215

Γραφείο Υποδοχής & Κρατήσεις δωματίων
Τηλ : 25510-61225 & 61128
Fax : 25510-61225
E.mail : iamatikatrn@gmail.com


Κεντρικά γραφεία - Διοίκηση
Πλατείας Κύπρου 17 Αλεξανδρούπολη
Τηλ : 25510-8834&28786
Fax : 25510-88342
e.mail :tourismaxd@hotmail.com

Γραφείο Πληροφόρησης ΔΕΛΤΑ του Έβρου
Κρατήσεις για ξεναγήσεις και βαρκάδες
Τηλ & fax : 25550-24310
e.mail: deltaevrou@gmail.com

CAMPING - ιστοσελίδα- :  www.ditea.gr
Τηλ&fax: 25510-28735
e.mail : camping@ditea.gr

(Δεν αφορά αυτό τον ιαματικό τουρισμό)

CAMPING -( www.ditea.gr  )

Ιστοσελίδα πληροφορίες .

Κεντρο πληροφόρησης του Δελτα του Εβρου

(Τηλέφωνα επικοινωνίας στο φυλλάδιο )

Το Δελτα του Έβρου είναι ένα σταυροδρόμι ..

Από εδώ περνούν κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά που ακολουθούν τη μεταναστευτική διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου .
Το ΔΕΛΤΑ του Έβρου προστατεύεται
Είναι ένας από τους 11 υγρότοπους διεθνώς σημασίας στην Ελλάδα.
Χαραχτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας

 

ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗ-ΛΟΥΤΡΑ

Τα ερείπια μιας σημαντικής ρωμαϊκής πόλης, της Τραϊανούπολης, βρίσκονται 14χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και νότια της κοινότητας Λουτρών.

Η περίοδος πριν τη συγκρότηση της ρωμαϊκής πόλης


Στην ευρύτερη περιφέρεια της Τραϊανούπολης τοποθετούνται οι μικρές πόλεις Τέμπυρα και Χαράκωμα, που ιδρύθηκαν από αποίκους της Σαμοθράκης και μνημονεύονται στους αρχαίους συγγραφείς από τον 2ο π.Χ.  και 2ο μ.Χ. αιώνα αντίστοιχα.
Ρωμαϊκά χρόνια

Ο αυτοκράτορας Μάρκος Ούλπιος Τραϊανός (98-117 μ.Χ.) έχτισε στο σημείο αυτό, στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα, ένα νέο αστικό κέντρο που συγκέντρωσε πληθυσμό από τα γύρω αγροτικά χωριά  και ονομάστηκε Τραϊανούπολη προς τιμή του οικιστή του και αποτέλεσε το νέο αστικό κέντρο της παρηκμασμένης Σαμοθρακικής Περαίας.. Η ακρόπολη συμπίπτει με την κορυφή του Αγ. Γεωργίου, όπου ανακαλύφτηκε και βάθρο αγάλματος του Μ. Αυρηλίου (121 -180 μ.Χ.). Προφανώς τα θερμά ιαματικά λουτρά που λειτουργούν μέχρι και σήμερα καθώς και η άμεση επαφή με την Εγνατία Οδό έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην επιλογή της τοποθεσίας της Τραϊανούπολης. Υπολείμματα της Εγνατίας οδού μπορεί και σήμερα, ο επισκέπτης, να δει ξεξιά του δρόμου που συνδέει τα Λουτρά με το Μοναστηράκι. Η λειτουργία θεσμών, όπως του Δήμου και της Ιεράς Συγκλήτου, φανερώνει πως οι Ρωμαίοι σεβάστηκαν την προηγούμενη ελληνική παράδοση.  Στα νομίσματα που έκοψε η ρωμαϊκή πόλη ξεχωριστή θέση κατέχει ένας τύπος νομίσματος που παριστάνει την ποτάμια θεότητα του Έβρου. Δυστυχώς, λόγω μη συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας σώζονται ελάχιστα ρωμαϊκά κατάλοιπα.

Το μαρτύριο της Αγίας Γλυκερίας


Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του οικισμού εμφανίζεται δυναμική χριστιανική κοινότητα, όπως αποδεικνύει και το μαρτύριο της Αγ. Γλυκερίας στα 161 μ.Χ. Η Γλυκερία που γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη και είχε ρωμαϊκή αρχοντική καταγωγή ασπάστηκε το χριστιανισμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  που διασώζουν οι βιογράφοι της, αρνήθηκε να θυσιάσει στο Δία και με την προσευχή συνέτριψε το άγαλμα του αρχαίου θεού. Η Αγία τιμωρήθηκε στην Τραϊανούπολη σταδιακά με λιθοβολισμό, φυλάκιση και άλλα φρικτά μαρτύρια. Ωστόσο οι διώκτες της δεν κατάφεραν να την θανατώσουν γιατί την προστάτευε η θεϊκή δύναμη. Έπειτα μεταφέρθηκε στην Ηράκλεια, όπου την έριξαν στη φωτιά και τελικά την πέταξαν στα λιοντάρια. Στη μνήμη της ανεγέρθηκε το 1966 μεγαλοπρεπής ναός δίπλα στα κτιριακά συγκροτήματα των ιαματικών πηγών. Η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη της στις 13 Μαϊου.

Βυζαντινή εποχή


Από το 4ο μ.Χ. αιώνα, η Τραϊανούπολη γίνεται έδρα επισκοπής και σύντομα υπάγεται εκκλησιστικά και διοικητικά σε αυτήν ολόκληρη η επαρχία Ροδόπης. Τον 6ο μ.Χ. αιώνα, κατά τον Προκόπιο, ο Ιουστινιανός επισκευάζει το τείχος της πόλης που δυστυχώς σώθηκε μόνο αποσπασματικά και σε κακή κατάσταση. Στη μεσοβυζαντινή περίοδο γνωρίζει ιδιαίτερη ακμή, δείγμα της οποίας είναι ότι εδώ το 1076 ο δούκας του Δυρραχίου, Νικηφόρος Βρυέννιος,  αναγορεύεται αυτοκράτορας. Μετά από πολλές περιπέτειες και καταστροφές ερημώνεται οριστικά στο διάστημα 1343-1347. Από το βυζαντινό της πλούτο σώζονται ερείπια της εκκλησίας και δύο μαρμάρινες ανάγλυφες εικόνες του 11ου και 12ου αιώνα, στρατιωτικού και νέου αγίου αντίστοιχα, οι οποίες βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Πρόσφατα ανασκάφτηκε ταφικός τύμβος του 1ου μ.Χ. αι. στην περιφέρεια της Τραϊανούπολης με πλούσια κτερίσματα, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής. Στο ίδιο Μουσείο παρουσιάζονται από τον αρχαιολογικό χώρο ένα ηλιακό ρολόι, αφιερωμένο στις Εννέα Μούσες.

Οθωμανική και νεότερη περίοδος


Στην περίοδο της τουρκοκρατίας χρονολογούνται τα πιο καλά διατηρημένα μνημειακά σύνολα της Τραϊανούπολης. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη δημιουργούνται μερικά κτίσματα που συνδέονται με την ταξιδιωτική κίνηση και τις ιαματικές πηγές. Στα 1375-85 ο Γαζή Εβρενός πασάς ανεγείρει ένα καμαροσκεπές ορθογώνιο οικοδόμημα (38,80 Χ 13μ.), την αποκαλούμενη από τους ντόπιους Χάνα, που λειτουργούσε ως ξενώνας για τους περαστικούς. Είναι επισκέψιμο και στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή Τραϊανουπόλεως που περιλαμβάνει κυρίως αρχιτεκτονικά μέλη και αποθηκευτικά αγγεία. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ένα συγκρότημα θολωτών λουτρώνων με δεξαμενές του 16ου αιώνα. Το 1668 ο Τούρκος  περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή περιγράφει τον τεκκέ Ισικλάρ ή Νεφές Μπαμπά που υπήρχε στο ύψωμα του Αγ. Γεωργίου.
Πιθανώς χτίστηκε γύρω στα 1361 και όπως αναφέρει ο περιηγητής ήταν ο πυρήνας μιας δραστήριας μονής του δερβίσικου τάγματος των Μπεκτασήδων με 40 ή 50 μυστικιστές. Η μονή φιλοξενούσε πλήθος επισκεπτών και πτωχών ενώ ένα από τα αξιοθέατά της ήταν κάποιος παλιός μύλος, που παρά τα χρόνια δεν είχε υποστεί φθορές. Σήμερα παραμένουν μόνο τα χαλάσματα του τεκκέ και μια πηγή της οποίας τα νερά οι μουσουλμάνοι εξακολουθούν να τα θεωρούν ιερά. Στο σημείο αυτό ορθώνεται πλέον πέτρινο εξωκκλήσι στο όνομα των Αγ. Γεωργίου, απ' όπου το τοπωνύμιο, και Αγ. Κωνσταντίνου. Την ίδια κορυφή περιγράφει το 1836-1848 και ο Γάλλος γεωλόγος Auguste Viquesnel, ο οποίος όμως παρατηρεί και δύο ερειπωμένες ιαματικές πηγές. Ο ιατρός Μ. Μελίρρυτος γράφοντας στα 1871 για την επαρχία Μαρώνειας, όπου εντασσόταν τότε εκκλησιαστικά το νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, μας πληροφορεί πως ο σημερινός οικισμός Λουτρά, διάδοχος της Τραϊανούπολης, ανήκε στο νομό ή «καζά» Φερών, ονομαζόταν Λουτζά - κιοϊ, είχε 40 χριστιανικές οικίες, εκκλησία και κοινό σχολείο. Ακόμη καταγράφει και ένα αξιομνημόνευτο έθιμο: κάθε 21 Μαϊου (εορτή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τιμάται ο ναός του χωριού) πλήθος ανθρώπων έμπαιναν στο νερό των θερμών πηγών, λούζονταν και έπιναν προς «σωματικής ωφέλειαν». Τέλος, το 1922 στην απογραφή της Γενικής Διοίκησης Θράκης ο Λουτρός (Λουτρά) εμφανίζει σύνολο 734 κατοίκων.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο χώρος της Τραϊανούπολης με τις ομώνυμες ιαματικές θερμοπηγές, φιλοξενεί αρκετούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά της περιοχής, να επισκεφτούν τις ιαματικές πηγές, τον πλατανότοπο, το Δέλτα του Έβρου, και τους κοντινούς λόφους για παρατηρήσεις πουλιών και περιηγήσεις στο δάσος. Στην περιοχή βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, η λειτουργία του οποίου συμβάλλει στην ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού και του οικοτουρισμού, καθώς οι συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή είναι ευνοϊκές για ανάλογες δραστηριότητες.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για την υγιεινή του σώματος, αλλά και σαν δείγμα του πολιτισμού τους. «Οι θεραπαινίδες» περιποιούντο τους επισκέπτες με λουτρό ή ποδόλουτρο σε ένδειξη τιμής και σεβασμού, ενώ  Ασκληπιεία κτίζονταν κοντά σε ιαματικές πηγές και εφάρμοζαν λουτρά, δίαιτα και ψυχολογικά μέσα στους ασθενείς. Πολλοί αρχαίοι Έλληνες (ιστορικοί, γιατροί, κ.ά) παρατήρησαν ή ασχολήθηκαν με τη δράση των ψυχρών και θερμών λουτρών στο ανθρώπινο σώμα και με παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών.

Οι Ιαματικές Πηγές Τραϊανούπολης είναι θερμομεταλλικές, υδροθειοχλωριούχες και ραδιούχες, και ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις.

Ποσιθεραπεία: Διαβήτης - Νοσήματα νεφρού (νεφρολιθίαση, ψαμμίαση, λίθοι ουρητήρων και κύστεως) - Κυστίτιδες ήπατος και Χολής - Χολολιθιάσεις - Χολοκυστίτιδες - Χολοκύστες και ψαμμιάσεις χοληδόχου κύστες και χοληφόρων αγγείων ήπατος - Ηπατιτικές δυσλειτουργίες  - Ενδοηπατική στάση χολής - Σύνδρομο μετά χολοκυστεκτόμων - Διαταραχές πεπτικές - Χρόνια γαστρίτιδα και δυσκοιλιότητα.

Λουτροθεραπεία:
Ρευματοαρθρίτιδες - Αγκυλωτικές παραμορφωτικές αρθρίτιδες - Σπονδυλοαρθρίτιδες - Αρθροπάθειες - Δισκοπάθειες - Αρθριτισμοί - Οσφυαλγίες - Νευραλγίες - Γυναικολογικές παθήσεις (παραμητρίτιδες, σαλπιγγίτιδες, κολπίτιδες, στείρωση, ριζίτιδες).

Γεωγραφικά


Οι Ιαματικές Πηγές Τραϊανούπολης, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και επί της Εθνικής οδού που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τις Φέρρες. Σ' αυτές μπορεί κάποιος να κάνει λουτροθεραπεία ή ποσιθεραπεία. Ακόμη υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, παντοπωλείο, εστιατόριο.
Υπάρχει αστική συγκοινωνία των Ιαματικών Λουτρών με την Αλεξανδρούπολη.
Με γενναία επενδυτική προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από το 1995 και μετά, η λουτρόπολη έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών της με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και το υδροθεραπευτήριο (νέοι ατομικοί λουτήρες, υδρομασάζ, ποσιθεραπεία κ.λ.π.)
Καθημερινά οι επισκέπτες δέχονται τις συμβουλές και τη βοήθεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Στο χώρο των ιαματικών πηγών, ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Λουτρού λειτουργεί τη Χάνα,  εστιατόριο με έμφαση σε εδέσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας.
Η λουτρόπολη έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με θέρμανση των εγκαταστάσεών της, αξιοποιώντας τη γεωθερμία.
Η όλη διαχείριση των εγκαταστάσεων γίνεται από τη Δημοτικοκοινοτική Επιχείρηση Λουτρών Τραϊανούπολης - Αλεξανδρούπολης (Δ.Ε.Λ.Τ.Α.). Στόχος της είναι να συνδυάσει τον ιαματικό - θεραπευτικό τουρισμό, με τις σύγχρονες τάσεις του θερμαλισμού για ψυχική υγεία και σωματική ευεξία καθώς και με άλλες ήπιες - εναλλακτικές μορφές τουρισμού που η ευρύτερη περιοχή προσφέρει όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός, ο αρχαιολογικός, ο αθλητικός τουρισμός κ.λ.π.