Μειώνει την πιθανότητα καρδιακού η κατανάλωση ξηρών καρπών
Βοστόνη - Φεβ/17.

Στη μείωση του κινδύνου ενός ξαφνικού θανάτου από καρδιακό επεισόδιο οδηγεί η κατανάλωση ξηρών καρπών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες στη Βοστόνη των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε σχεδόν 21.500 άνδρες γιατρούς για περίπου 17 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Στη μελέτη η κατανάλωση ξηρών καρπών αφορούσε τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα κάστανα.

Οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτή, κατανάλωναν περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, παρουσίασαν σημαντικά λιγότερα περιστατικά ξαφνικών καρδιακών θανάτων σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν σπάνια ή καθόλου ξηρούς καρπούς.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, οι ξηροί καρποί είχαν και σε παλαιότερες μελέτες συσχετισθεί με τη μείωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου ενώ, είχε επίσης διαπιστωθεί ότι περιέχουν ουσίες που έχουν αντι-αρρυθμική δράση.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές στη Βοστόνη πιστεύουν ότι η μείωση των ξαφνικών θανάτων που παρατηρείται σε όσους καταναλώνουν ξηρούς καρπούς πιθανότατα οφείλεται τελικά σε αυτές τις αντι-αρρυθμικές ιδιότητες των ξηρών καρπών.

Στην ουσία, όπως είπαν, η κατανάλωση ξηρών καρπών φάνηκε να δίνει προστασία εναντίον των αρρυθμιών που προκύπτουν σε ξαφνικά σοβαρά καρδιακά εμφράγματα που συμβαίνουν λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αγγείων.

Ωστόσο, οι ξηροί καρποί δεν φάνηκε να μειώνουν τους μη ξαφνικούς θανάτους λόγω στεφανιαίας νόσου και αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ενισχύει την άποψη ότι οι ευεργετική τους δράση οφείλεται στην αντι-αρρυθμική τους ιδιότητα.

Μπορεί οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης να μην έχουν ακόμα διευκρινιστεί και να μην είναι εύκολο να δοθεί οδηγία κατανάλωσης ποσοτήτων εβδομαδιαίως, ωστόσο είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ενώ το αλάτι ευθύνεται για την υψηλή πίεση, οι ξηροί καρποί έχουν πιο ισχυρή ευεργετική δράση έναντι των αρρυθμιών.