Χάρβαρντ - Τι ισχυρίζονται αμερικανοί επιστήμονες
Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ το κοτόπουλο τον μειώνει 

Το είδος των πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς, παίζει ρόλο όσον αφορά το πόσο κινδυνεύει από εγκεφαλικό. Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ κόκκινο κρέας αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο, ενώ το κρέας των πουλερικών τον μειώνει.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον 'Ανταμ Μπερνστάιν της Κλινικής του Κλίβελαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για εγκεφαλικά, «Stroke», του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, της μέσης και της τρίτης ηλικίας, για μια μακρά περίοδο άνω των 20 ετών. Το εγκεφαλικό προκαλείται είτε από μπλοκάρισμα της ροής του αίματος λόγω παρεμβολής θρόμβου, είτε από εγκεφαλική αιμορραγία. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα άτομα της έρευνας σε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνδρες έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (πάνω από δύο μερίδες τη μέρα), είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας σε ημερήσια βάση). Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν αυξημένο κατά 19% (δηλαδή σχετικά μικρότερο από τους άνδρες) κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας. Αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικαθίστατο από μια μερίδα κοτόπουλου ή άλλου πουλερικού, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικού εμφάνιζε μείωση κατά 27%. Αν αντικαθίστατο από ψάρι ή γαλακτοκομικά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% και 10% αντίστοιχα, συνεπώς το λευκό κρέας των πουλερικών είναι αυτό που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Μια προηγούμενη έρευνα από ερευνητές του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον, το 2010, είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Το ουσιαστικά νέο στοιχείο της αμερικανικής έρευνας είναι ότι το κρέας των πουλερικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει αυτό τον κίνδυνο. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έτρωγαν κατά μέσο το περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν κατά 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα πουλερικά. Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.

Νέο στοιχείο -και μάλλον απρόσμενο-θεωρείται και το εύρημα ότι η κατανάλωση ψαριού δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, παρόλο που προηγούμενες έρευνες είχαν βρει λιγότερα εγκεφαλικά σε όσους έτρωγαν συχνά ψάρι. Είναι πιθανό, κατά τους ερευνητές, ότι τα οφέλη των ψαριών εξαρτώνται σημαντικά από τον τρόπο που μαγειρεύονται.

Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, εκτιμάται ότι είναι το λίπος και ο σίδηρος σε αυτό, που αυξάνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.