Χάρβαρντ(ΗΠΑ) - Πως το εξηγούν Αμερικανοί επιστήμονες
Οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο από την καρδιά τους σε σχέση με τους κοντούς
  Οι ψηλοί άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες, σε σχέση με τους κοντούς, να εμφανίσουν καρδιολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή πάντως, κατά τους επιστήμονες, δεν αποδεικνύει ότι το μεγάλο ύψος κατ' ανάγκη προστατεύει την καρδιά, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως κάτι στη βιολογία των ψηλότερων ανθρώπων, ίσως η απόσταση της καρδιάς τους από ορισμένες αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία, συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα γι' αυτούς, καθώς μειώνει το στρες που υφίσταται η καρδιά τους

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη δείχνει ότι -πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η πίεση του αίματος και ο διαβήτης- υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το ύψος, που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λικ Τζόις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό καρδιολογίας "American Journal of Cardiology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν στοιχεία 22.000 ατόμων επί 22 χρόνια κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων περίπου το 7% εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο ψηλοί ήσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους. Οι πιο ψηλοί είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιολογικό πρόβλημα, σε σχέση με τους πιο κοντούς.

Μια πιθανή εξήγηση, κατά τον Τζόις, είναι ότι οι παιδικές μολύνσεις ίσως εμπόδισαν την ανάπτυξη του ύψους ορισμένων ατόμων και παράλληλα συνέβαλαν στη σταδιακή δημιουργία πλακών στις αρτηρίες τους. Μπορεί όμως επίσης το ίδιο το ύψος να αποτελεί από μόνο του ένα αυτόνομο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου. Ένας ψηλότερος ανθρώπινος σκελετός πιθανώς διευκολύνει, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στην καρδιά με τρόπο που επιφέρει μικρότερο στρες.

Όμως, όπως τονίστηκε, μόνο μελλοντικές έρευνες θα μπορέσουν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση ύψους-καρδιάς. Πάντως, οι ερευνητές καθησύχασαν τους κοντούς ότι δεν πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. ''Η νέα μελέτη δεν καταλήγει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα για το κατά πόσο το ύψος καθεαυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι'', διευκρίνισε ο Τζόις.