Γενευη - Διαβάστε τι καταγγέλει η UNICEF

Δύο εκατομμύρια φτωχά παιδιά θα σώζονταν παγκοσμίως αν...... 
Οι συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διάρροιας και της πνευμονίας, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών, θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές μέχρι και δύο εκατομμυρίων από τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου κάθε χρόνο, ανακοίνωσε το Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γνωστό ως UNICEF.

Οι περισσότερες ζωές θα σώζονταν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης.

"Με την κλιμάκωση απλών παρεμβάσεων μπορούμε να υπερβούμε δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αύξηση της επιβίωσης των παιδιών και να βοηθήσουμε να δοθεί σε κάθε παιδί μια δίκαιη ευκαιρία για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει", δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

Η έρευνα κάνει έκκληση για την κατάρτιση σχεδίου αξιόπιστης διανομής νέων φαρμάκων κατά των σημαντικότερων αιτιών πρόκλησης πνευμονίας και διάρροιας -- περιλαμβανομένου του ιού της γρίπης, του ροταϊού και των βακτηρίων πνευμονιοκόκκου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας από τους πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των βρεφών από τις ασθένειες είναι ο συστηματικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, παρότι αυτό συμβαίνει σε μικρότερο από 40% ποσοστό βρεφών.

"Τα βρέφη που δεν θηλάζουν έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία παρά τα βρέφη που τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα", επισημαίνεται στην έκθεση.

Η πνευμονία και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα, αντιστοιχούν στο 29% των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως--ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο.

Σχεδόν το 90% των παιδιών που πεθαίνουν από τις δύο αυτές ασθένειες ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, διαπιστώνει η έρευνα και επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται μόλις σε πέντε φτωχές και πολυπληθείς χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Αιθιοπία.

Η μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από πνευμονία είναι πλημμελής στις 75 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, προσθέτει η έρευνα, καθώς ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι φθηνά αλλά ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή άλατα ενυδάτωσης χρησιμοποιούνται μόνο από το ένα τρίτο των παιδιών με διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επαρκής σίτιση, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το πόσιμο νερό και οι βασικοί κανόνες υγιεινής επίσης θεωρούνται ζωτικής σημασίας μέτρα προστασίας κατά της πνευμονίας και της διάρροιας, αλλά στις περισσότερες φτωχές περιοχές απουσιάζουν.

Η έκθεση της UNICEF εκδόθηκε ενόψει της προγραμματισμένης διάσκεψης στην Ουάσινγκτον που έχουν συγκαλέσει οι κυβερνήσεις της Αιθιοπίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ με θέμα την αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας. Στην διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 700 ειδικοί από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.