Τρία μονόπρακτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη ψυχανάλυση
Η όπερα στον…ψυχαναλυτή 
Η ψυχανάλυση είναι το βασικό θέμα των τριών μονόπρακτων έργων σύγχρονης όπερας που παρουσιάζονται, σε ενιαίο σκηνικό, στο θέατρο Ολύμπια στις 21 και 23 Ιουνίου.

 

Τα δύο εξ' αυτών, ο «Διωγμένος» της Ευαγγελίας Τόνια και«Ο Φρόιντ για εκείνη» του Ιωσήφ Βαλέτ, επελέγησαν μέσω διαγωνισμού για «νέο έργο όπερας Ελληνα συνθέτη» τον οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά η ΕΛΣ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

 

Το τρίτο έργο, η «Παλίρροια» του Μπόρις Μπλάχερ γράφτηκε το 1946 στο Βερολίνο. Την ορχήστρα της σύγχρονης όπερας της ΕΛΣ διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

 

«Όπερα και ψυχανάλυση συνδέθηκαν άρρηκτα σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η σκηνή του ασυνειδήτου αναζήτησε και βρήκε στη σύγχρονη όπερα ένα χώρο για να ξεδιπλωθεί, ενώ, από την άλλη, η ψυχανάλυση ασχολήθηκε εκτενώς με το οπερατικό ρεπερτόριο, αλλάζοντας δια παντός τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε», τονίζει ο σκηνοθέτης.

 

«Ο Διωγμένος» της Λίνας Τόνια είναι ένα μονόδραμα, του οποίου η δράση μετατοπίζεται ολοκληρωτικά στο πεδίο της συνείδησης. Το έργο «Ο Φρόυντ για εκείνη», του Ιωσήφ Βαλέτ έχει ως σημείο εκκίνησης τη διάσπαση της ενιαίας συνείδησης, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που η ψυχανάλυση πρόσφερε στην τέχνη, εξηγεί ο Α. Ευκλείδης και συνεχίζει: «Η Παλίρροια του Μπόρις Μπλάχερ, γραμμένη το 1946 στο κατεστραμμένο Βερολίνο, στρέφεται γύρω από την άρση των κοινωνικών αναστολών σε κατάσταση εξαίρεσης, ένα θέμα που επίσης προϋποθέτει την ψυχαναλυτική ματιά».

 

Κεντρικό ζητούμενο της παράστασης όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης είναι η θεατροποίηση ψυχικών διαδικασιών. Το παιχνίδι των αναδιπλασιασμένων ταυτοτήτων, των διάσπαρτων εικόνων του ασυνείδητου, των προβολών και των μιμήσεων συνιστούν τα εργαλεία της σκηνικής απόδοσης των ψυχικών διεργασιών που αποτυπώνονται στα έργα.

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν η Βούλα Αμιραδάκη ("Διωγμένος"), Μαρία Κόκκα, Ελενα Μαραγκού ("Ο Φρόιντ για εκείνη"), Γεωργία Ηλιοπούλου, Νίκος Στεφάνου, Διονύσης Τσαντίνης, Πέτρος Σαλάτας ("Η παλίρροια").