Γράφει η Ευη Κυράνα

Μέχρι ποια ηλικία υπάρχει σεξουαλική ζωή;
Ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επιστήμη της σεξουαλικής ιατρικής είναι η σεξουαλικότητα των ηλικιωμένων. Το θέμα αυτό απασχολεί διότι στην Ευρώπη για παράδειγμα, το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα 30 χρόνια (Kontoula, 2009). Επιπλέον, η έκφραση της σεξουαλικότητας στους ηλικιωμένους έχει συσχετιστεί με καλύτερη κατάσταση της γενικής υγείας, λιγότερη χρήση υπηρεσιών υγείας καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα πλαίσια αυτά πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σχετικά δεδομένα από τον πληθυσμό άνω των 65 ετών της Ισπανίας (Palacios-Cena, 2012). Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε πως ένας σημαντικός αριθμός των ηλικιωμένων χουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Συγκεκριμένα, το 63% των ανδρών και το 37,4% των γυναικών ανέφεραν πως είχαν σεξουαλική δραστηριότητα. Οι πιο συχνές σεξουαλικές πρακτικές ήταν τα φιλιά, οι αγκαλιές και συνουσία.

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την απουσία σεξουαλικής ζωής στους ηλικιωμένους;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που σχετίστηκε με την απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν η απουσία συντρόφου. Το οτι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά χηρείας συγκριτικά με τους άνδρες, εξηγεί και το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών με ενεργή σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, άλλος σημαντικός παράγοντας που συσχετίστηκε με απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν τα προβλήματα υγείας και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για διάφορες παθήσεις. Η μελέτη αυτή συμφωνεί με άλλες σχετικές μελέτες και δείχνει ότι εφόσον κάποιος ηλικιωμένος άνδρας ή γυναίκα έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή μέχρι τα βαθειά γεράματα.

*Η Εύη Κυράνα ( www.kirana.gr )  είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ.