Αθήνα-Τουλάχιστον 22 άτομα στην εντατική
Αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης στην Ελλάδα
Η εποχική γρίπη έχει ήδη δείξει τα δόντια της, αφαιρώντας τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Το επόμενο διάστημα όμως οι ειδικοί προβλέπουν ότι κρούσματα θα αυξηθούν. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την εβδομάδα 28 Ιανουαρίου με 2 Φεβρουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ως την Παρασκευή 8/2 έχουν καταγραφεί συνολικά 24 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 22 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). «Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αρχίζει να εισέρχεται στη φάση της αυξημένης δραστηριότητας» επισημαίνεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ας λάβουμε τα μέτρα μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα προτού αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν μία με τέσερις ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από δύο ως επτά ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.