Αθήνα - Γράφει η σεξολόγος Ευη Κυράνα
Οι συνέπειες της αυτοϊκανοποίησης των γυναικών
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη (Cavarheila A et al, Journal of Sex and Marital Therapy;2013) που είχε σαν στόχο να διερευνήσει παράγοντες που σχετίζονται ε την αυτοϊκανοποίηση των γυναικών. Η μελέτη διεξήχθη στην Πορτογαλία και στηρίχτηκε σε δείγμα 3687 γυναικών που δέχτηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα online. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 91% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν οτι έχουν βιώσει την εμπειρία της αυτοικανοποίησης, ενώ το 29% ανέφερε οτι είχε αυτοικανοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Οι γυναίκες που αυτοικανοποιούνταν είχαν μεγαλύτερη ποικιλία στις σεξουαλικές τους πρακτικές και περισσότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις. Επίσης, οι γυνάικες αυτές μπορούσαν να διεγερθούν και να έρθουν σε οργασμό με μεγαλ΄υτερη ευκολία. Η πλειοψηφία των γυναικών ένιωθε θετικά συναισθήματα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέφερε οτι νιώθει ενοχές ή ντροπή μετά την αυτοικανοποίηση.

Γιατί η αυτοικανοποίηση σχετίζεται με καλύτερη σεξουαλική ζωή για τις γυναίκες;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι οι γυναίκες που αυτοικανοποιούνται είναι περισσότερο ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή. Μέσα από την αυτοικανοποίηση μπορεί η γυναίκα να διερευνήσει καλύτερα τη σεξουαλικότητά της. Μαθαίνει να διερευνά τα αγγίγματα που την ευχαριστούν, τεχνικές που αυξάνουν τη διέγερσή της και τους δρόμους που την οδηγούν σε οργασμό. Οι γυναίκες που γνωρίζουν το σώμα τους και τι τις ευχαρηστεί, νιώθουν και πιο άνετα στο να επικοινωνήσουν τα θέματα αυτά με τον σύντροφό τους. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν τη πιθανότητα να απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή με τον σύντροφό τους. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τα ερεθίσματα που τις διεγείρουν και αφήνονται παθητικά στις τεχνικές που ο σύντροφός τους επιλέγει, ακόμη και όταν δεν είναι επαρκείς για εκείνες. Αυτό έχει συχνά ως συνέπεια να έχουν δυσκολίες διέγερσης, να μην απολαβάνουν τις επαφές και σταδιακά να μειώνεται και η σεξουαλική τους επιθυμία. Επειδή η σεξουαλικότητα της κάθε γυναίκας είναι μοναδική, δεν υπάρχουν σεξουαλικές τεχνικές που ταιριάζουν σε όλες. Η ψυχοσεξουαλική θεραπεία στοχεύει στο να βοηθήσει τη κάθε γυναίκα να ανακαλύψει τις τεχνικές και τα ερεθίσματα που της ταιριάζουν.

*Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr ) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.