Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Αθήνα - Οι θεραπείες γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορούν να διευρύνουν το μέγεθος του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα
Την κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης του ιατρικού τουρισμού, εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε ιδιωτική κλινική ειδικευμένη σε θέματα υπογονιμότητας, με επίκεντρο τις προοπτικές διεύρυνσης του αριθμού τουριστών υγείας που αναζητά στην Ελλάδα θεραπείες γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό πεδίο των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας ως αποτέλεσμα των καινοτόμων μεθόδων που εφαρμόζονται στη χώρα. Μάλιστα κ. Σαλμάς στάθηκε στο νομοσχέδιο με αντικείμενο τον ιατρικό τουρισμό (υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού), το οποίο, όπως είπε, θα έρθει στη Βουλή εντός τριμήνου και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού.
Στην παρέμβασή του, ο διευθυντής της κλινικής Κωνσταντίνος Πάντος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα επιτεύγματα της στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσελκύοντας ζευγάρια από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, την Ινδία και την Κίνα, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης αγωγής. Η παρούσα κατάσταση, όπως τονίστηκε από τον κ. Πάντο, έχει οδηγήσει στην αναστροφή της εικόνας, που μέχρι τώρα ήθελε τα ελληνικά ζευγάρια να φεύγουν στο εξωτερικό και πλέον η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής ζευγαριών από το εξωτερικό.
Ο κ. Πάντος με στόχο την περαιτέρω αύξηση της συγκεκριμένης μερίδας «τουριστών» ζήτησε η ενιαία προβολή της χώρας να περιλαμβάνει και τον ιατρικό τουρισμό, την υλοποίηση ημερίδων στο εξωτερικό αλλά και απλοποίηση της χορήγησης τουριστικής βίζας.