Σεξ και Υγεία - Γράφει η σεξολόγος Ευη Κυράνα
Η ψυχολογική υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, επηρεάζει τη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή?
Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας της γυναίκας συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Faisal-Cury,2013) που είχε σκοπό να διερευνήσει την επίπτωση αυτών των συμπτωμάτων στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας έως και 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι τα συμπτώματα άγχους/κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης μόνο, ή και κατά τη διάρκεια της λοχείας σχεδόν τετραπλασίασαν τη πιθανότητα αναφοράς πτώσης της σεξουαλικής ζωής έως και 18 μήνες μετά την γέννα. Επιπλέον, η ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας αποβολής αποτελούσε άλλον έναν ανεξάρτητο προβλεπτικό παράγοντα της χαμηλότερης ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή.

Πώς συνδέονται τα συμπτώματα άγχους/ κατάθλιψης με τη σεξουαλική δραστηριότητα;

Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν ισχυρούς προβλεπτικούς παράγοντες για την εμφάνιση προβλημάτων σεξουαλικής επιθυμίας, διέγερσης, οργασμού αλλά και πόνου κατά την σεξουαλική επαφή. Η στενή σχέση ανάμεσα στη ψυχική υγεία και τη σεξουαλική ζωή αφορά όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από τη περίοδο της ζωής που διανύουν. Επιπρόσθετα, η περίοδος της εγγυμοσύνης και της λοχείας αποτελούν συχνά μια δύσκολη περίοδο για τις γυναίκες, όχι μόνο λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν αλλά και λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, στην εικόνα σώματος, στη κόπωση και στις διαταραχές ύπνου που συνήθως συνοδέυουν τη περίοδο αυτή. Η παραπάνω μελέτη είναι σημαντική, διότι τονίζει τη σημασία του να παρέχεται θεραπευτική βοήθεια στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ψυχική τους διάθεση κατά την εγγυμοσύνη και λοχεία. Η έγγυρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους/ κατάθλιψης μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει τη σημαντική πτώση της σεξουαλικής ζωής, αλλά κυρίως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και ποιότητας ζωής σε μια περίοδο που είναι σημαντική για κάθε γυναίκα.

*Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr ) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.