Ανανέωση με... μεσογειακή μύτη
της Αργυρώς Κυπραίου - (Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος)
Μια «ωραία» μύτη μπορεί πραγματικά να αναγεννήσει όλο το πρόσωπο, να του δώσει ισορροπία και αρμονία. 


Για ποιο λόγο καταφεύγει κάποιος σε έναν πλαστικό χειρουργό προσώπου; Γιατί κάνει ρινοπλαστική;

Η αισθητική ή η επανορθωτική επέμβαση αφορά στο σχήμα της μύτης και έρχεται να διορθώσει δυσμορφίες (σοβαρές ή όχι) που υπήρχαν εκ γενετής ή που  δημιουργήθηκαν έπειτα από τραυματισμό ή από προηγούμενες επεμβάσεις: την  «καμπούρα», τη γαμψή, μεγάλη, στραβή ή φαρδιά μύτη και τις ασυμμετρίες της, πολλές από τις οποίες οφείλονται και στο διάφραγμα.
Υπάρχουν και οι λεγόμενες μικροεπεμβάσεις -που γίνονται με πάρα πολύ λεπτές κινήσεις και τοπική αναισθησία: η διόρθωση του ακρορρινίου, η τοποθέτηση μικρών μοσχευμάτων.
Είναι στα χέρια του ειδικού και στην τεχνική που χρησιμοποιεί, ώστε να υπάρξει  λεπτή συρραφή των μοσχευμάτων.
 
Οι λόγοι της επέμβασης είναι αισθητικοί και ασφαλώς λόγοι υγείας. Παρά την κρίση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που για να νιώσουν καλύτερα αποφασίζουν να κάνουν μια ρινοπλαστική, αφού είναι αυτή που θα δώσει στο πρόσωπο άλλη χάρη!
Μια «ωραία» μύτη μπορεί πραγματικά να αναγεννήσει όλο το πρόσωπο, να του δώσει ισορροπία και αρμονία.
Είχαμε περιστατικά με γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών που «έφτιαξαν» τη μύτη τους, που φαίνονται δέκα χρόνια νεότερες και κανείς δεν τις πιστεύει! Οι φίλοι τους επιμένουν πως έχουν κάνει λίφτινγκ!
Μετά την επέμβαση το πρόσωπο δείχνει πιο ξεκούραστο, πιο φρέσκο.
Για παράδειγμα, καθώς η «βαριά» μύτη κοιτάζει προς τα κάτω -οι γαμψές πολύ-, ανασηκώνεται ελαφρά και έρχεται στη σωστή της θέση, νομίζεις πως όλο το πρόσωπο ανασηκώθηκε. Δεν «βαραίνει» μαζί με τα μάγουλα με τα ζυγωματικά.
Κι αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες. Ακόμη και νεαρά 19χρονα παιδιά, λόγω της μεγάλης και γαμψής μύτης δείχνουν πιο μεγάλης ηλικίας. Το πρόσωπό τους φαίνεται  κουρασμένο.
Όμως, στη φρεσκάδα του προσώπου σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή αναπνοή.
Έχει μεγάλη σημασία η κυκλοφορία του αέρα μέσω της μύτης, αφού δίνει καλύτερη απεικόνιση. Αν δεν αναπνέει κάποιος σωστά, έχει πιο πολλούς μαύρους κύκλους και πρηξίματα κάτω από τα μάτια.               
Η ρινοπλαστική, η κυρίως επέμβαση που κάνω, είναι περίπλοκη και δύσκολη και  παίζει πολύ ισχυρό λειτουργικό ρόλο. Έρχονται άνθρωποι με προβλήματα αναπνοής, θέλουν ασφαλώς να φτιάξουν το διάφραγμά τους, ώστε να μπορούν να αναπνέουν καλά, αλλά παράλληλα ζητούν και να βελτιώσουν το σχήμα τη μύτης, αφού το  χειρουργείο είναι το ίδιο.
Ο συνδυασμός αισθητικής και υγείας αποτελεί το αποκορύφωμα της εξελιγμένης ιατρική. 
 
Η «τέλεια» μύτη
 
Πότε είναι όμορφη μια μύτη;
Η μεσογειακή μύτη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κόκαλο. Να είναι όμορφη αλλά και αριστοκρατική. Να απέχει από το πρόσωπο και όχι να δίνει την εντύπωση γούβας και να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα ζυγωματικά.
Οι μύτες δεν μας αρέσει πια να γίνονται μικρές και ασήμαντες, προσέχουμε τα ζυγωματικά του προσώπου, το πηγούνι, το μέτωπο.
Αν μια κοπέλα είναι μικροκαμωμένη, αν είναι ψηλή, αν είναι αθλήτρια έχει άλλο προφίλ, άλλο στυλ.
Ποιο ωραία μύτη είναι η… εθνική μύτη. Αυτή που λέμε «μεσογειακή» και είναι αυτή που επιδιώκουμε και όχι η μύτη άλλης εθνικότητας.
Πολλές φορές στο προφίλ παρατηρούμε ότι η διόρθωση της μύτης δεν είναι αρκετή και χρειάζεται να τονίσουμε λίγο το πηγούνι, ώστε να έχουμε σωστές αναλογίες και  αρμονία. Πρέπει να αναδείξουμε μια όμορφη ρινοπλαστική: στο τελείωμά της να έχει ενιαία μορφή, να μην διακρίνεις πού αρχίζει και πού τελειώνει το ακρορρίνιο σε σχέση με τη ράχη (ο ήβος-καμπούρα της μύτης μπορεί να αφαιρεθεί), να μην διακρίνεις κομμάτια ανεξάρτητα της μύτης, να έχει μια κεντρική γυαλάδα, η μύτη να δείχνει ότι είναι στο κέντρο, ότι είναι συμμετρική και τα ρουθούνια στο πλάι διαγράφονται ομαλά (μπορεί να τροποποιηθούν και να λεπτυνθούν), οι σκιές της μύτης είναι φυσικές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φαίνεται πως η μύτη είναι χειρουργημένη ή ότι έχει παράδοξες αιχμές.
 
Πριν την επέμβαση
 
Κάθε μύτη είναι μοναδική.
Ωστόσο, πρέπει να διατηρούνται πάντα βασικές αρχές και αναλογίες.

  • Η ράχη, το κόκκαλο της μύτης δεν πρέπει να εξαφανίζεται.
  • Η φυσική σκίαση της μύτης από το έσω χείλος του φρυδιού έως την κορυφή πρέπει να διακρίνεται.
  • Η ρινοχειλική γωνία δεν πρέπει να είναι πολύ αμβλεία ώστε τα ρουθούνια να μην φαίνονται ανασηκωμένα.
  • Να μην υπάρχουν προεξοχές, εξογκώματα και βαθουλώματα στην επιφάνεια της μύτης.

 
Προς τούτο γίνεται φωτογράφιση της μύτης -σε διάφορες γωνίες- και στη συνέχεια με τη χρήση εξειδικευμένου software μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη του μετεγχειρητικού αποτελέσματος.
Ο χειρουργός αφού αναλύσει όλα τα στοιχεία, θα σχεδιάσει την επέμβαση και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει.
Η εξειδίκευση του χειρουργού, η εμπειρία, η χειρουργική δεινότητα αλλά και η αισθητική του όσον αφορά την ομορφιά και την αρμονία έχουν τεράστια σημασία. Τότε μόνον οι εξειδικευμένες τεχνικές ρινοπλαστικής έχουν άριστο αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά: Μια επιτυχημένη ρινοπλαστική αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, προσθέτει πάντα νεανικότητα και φρεσκάδα ενώ έχει άμεση επίδραση στην  ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.