Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Αθήνα - Επιχείρηση της Interpol σε 99 χώρες για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου
Πάνω από 10 εκατομμύρια παράνομα χάπια και απομιμήσεις, κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλης διεθνούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, με την κωδική ονομασία «PANGEA VΙ», που διοργανώθηκε και συντονίστηκε από την Interpol, και στην οποία συμμετείχαν διωκτικές υπηρεσίες από 99 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
Η επιχείρηση, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2008, πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 28 Ιουνίου 2013 με τη συμμετοχή τελωνειακών Αρχών, υπηρεσιών υγείας και άλλων υπηρεσιών και φορέων από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Interpol, είχε σημαντικά αποτελέσματα, ένας δε από τους στόχους είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά τέτοιων προϊόντων μέσω του διαδικτύου.
Το κόστος των διαφυγόντων κερδών σε διεθνές επίπεδο από την παράνομη διακίνηση των φαρμάκων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου που εντοπίστηκε υπολογίζεται στα 36 εκατ. δολάρια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της φετινής επιχείρησης:
- Απενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 13.700 ιστότοποι.
- Ελέχθηκαν περίπου 534.000 ύποπτα πακέτα από ρυθμιστικές Αρχές και τελωνεία, από τα οποία κατασχέθηκαν 41.000.
- 213 άτομα είναι υπό έρευνα ή έχουν συλληφθεί για σειρά αδικημάτων, όπως παράνομη δραστηριότητα μέσω διαδικτύου, παράνομη πώληση φαρμάκων και προμήθεια φαρμάκων άνευ αδείας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ειδικότερα, εντοπίστηκε ιστοσελίδα, μέσω της οποίας πωλούνται παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα (αναβολικά, διεγερτικά και στεροειδή), και για την υπόθεση αυτή υπάρχει στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και σχηματίζεται ποινική δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.