ΑΥΘHΜΕΡΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ
του Δρ Γιώργου Δημάκη - ορθοπεδικού χειρουργού
Αυθημερόν στο σπίτι τους  επιστρέφουν πλέον  όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου σε  πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ!

Η επαναστατική αυτή εξέλιξη, που οφείλεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και  στον συνδυασμό που προσφέρει η ανάπτυξη της αναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας ,παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νεα Υόρκη 4με 6 Οκτωβρίου..

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στο νοσοκομείο Rush Medical Center στο Σικάγο, την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος 2012,  537 ασθενείς  υποβλήθηκαν  σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος . Από αυτούς οι 526 ασθενείς (98%) πήραν εξιτήριο την ίδια ημέρα, ενώ  οι 11 ασθενείς (2%) παρέμειναν  στο νοσοκομείο περισσότερο από μία ημέρα!

«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στην ορθοπεδική καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, ήδη στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως εξωτερικοί ασθενείς και επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους» τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές  χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων (ισχίο-γόνατο-πόδι) Δρ Γιώργος Δημάκης

 

             ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

 Και προσθέτει «Η επαναστατική εξέλιξη στην ορθοπεδική  ξεκίνησε τις περασμένες δεκαετίες με την αρθροσκόπηση και σήμερα όλο και πιο πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές  οι ποίες έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση των ορθοπεδικών προβλημάτων με την ελάχιστη παρέμβαση και διαταραχή στο ανθρώπινο σώμα».

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές :

Ø     ελαχιστοποιούν το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος

Ø     ελαχιστοποιούν την απώλεια αίματος κατά το χειρουργείο

Ø     ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο

Ø     προσφέρουν το καλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα

Ø     συμβάλουν στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ø     ελαττώνουν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τέλος εξασφαλίζουν την ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.

 

           ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ

Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος ή του ισχίου έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστικού τύπου πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων, δηλαδή  του γόνατος και του ισχίου. Πρόκειται για προοδευτική φθορά του χόνδρου, η οποία οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και έχει σαφή σχέση με την αύξηση της ηλικίας. Οφείλεται σε κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, σε καταπόνηση των αρθρώσεων, σε παλαιές κακώσεις και σε συγγενείς νόσους.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο   έντονος πόνος στην άρθρωση ,η αδυναμία της  βάδισης και η μειωμένη κινητικότητα . Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο πόνος είναι αφόρητος και παρουσιάζεται  σε καταστάσεις ηρεμίας ή και κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης , σε σταδιακά επιδεινούμενη δυσχέρεια στη βάδιση και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής .

 

 ΑΜΙΣ:ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΙΣΧΙΟΥ

«Στις περιπτώσεις αυτές η  λύση είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μεταλλικές προθέσεις και πολυαιθυλένιο(πλαστικό). Η επέμβαση ονομάζεται ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.

Η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την άρθρωση του ισχίου  είναι η ολική αρθροπλαστική-AMIS  (Anterior Minimal Invasive Surgery)» καταλήγει ο κ Δημάκης.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της AMIS είναι:

Ø   Mειωμένος μετεγχειρητικός πόνος,

Ø   Aμεση  κινητοποίηση ,  

Ø   H συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες),

Ø   H μικρότερη ουλή του δέρματος(6-8εκ.),

Ø   H ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες,

Ø   H λιγότερη απώλεια αίματος,

Ø   O μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης και η αποτροπή της χωλότητας.

Η AMIS έχει εφαρμογή και στα κατάγματα του ισχίου(ημιολική αρθροπλαστική ισχίου), με τα ίδια πολύ καλά αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής.

 Στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική.

Κι εδώ η πιο νέα και σύγχρονη χειρουργική τεχνική είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος .  (M.I.S.) Με τομή 10 εκ. Αντί 20-25 εκ.(της παραδοσιακής τομής) και χωρίς διατομή των μυών του τετρακέφαλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος μυς  στην λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος, τοποθετούνται τα  ενθέματα .

Η τεχνική  είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετεγχειρητικά η κινητοποίηση είναι άμεση(το ίδιο απόγευμα του χειρουργείου)   και με πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος.

Η  παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συντομότερη (2-3 ημέρες ) και τέλος ο ασθενής μετά από 15-20 ημέρες μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και σταδιακά να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος  καθώς και του ισχίου μπορεί να συνδυαστούν  και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) ή  με πλοήγηση (navigation).

 

www.gdimakis.gr, τηλ.6945797797, 2107016634