ΆΡΘΡΟ - Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάθηση
Της Φωτεινής Λάγαρη*
Είστε έγκυος και υποφέρετε από πόνους στη μέση, στην πλάτη και σας ανησυχούν τα συμπτώματα της ακράτειας; Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α., που επικεντρώνεται στην πρόληψη και θεραπεία γυναικολογικών περιστατικών ή παθήσεων που χρήζουν φυσικοθεραπείας, δίνει τις δικές του απαντήσεις. 

Το πρωτοποριακό Μ.Α.Μ.Α. (Μητρικές Αγκαλιές Με Αρχές) προσεγγίζει τη γυναικεία φυσιογνωμία, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας, ενός σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και σύγχρονων θεραπευτικών προγραμμάτων. Η εφαρμογή του στηρίζεται σε ειδικές τεχνικές και φυσικές μεθόδους θεραπείας, προσαρμοσμένες στις προσωπικές ανάγκες κάθε περιστατικού.
Εγκυμοσύνη και φυσικοθεραπεία

Η έγκυος καλείται να προσαρμοστεί και να διανύσει μια περίοδο 9 μηνών με πολλές φυσιολογικές σωματικές αλλαγές, που αφορούν στο καρδιοαγγειακό και αναπνευστικό της σύστημα, τον μεταβολισμό της, τη θερμοκρασία της κ.λπ.
Παράλληλα, η αύξηση βάρους της εγκύου, σε συνδυασμό με τις ορμονικές και μυοσκελετικές αλλαγές, έχουν ως αποτέλεσμα την προσαρμογή του σώματος σε μια νέα θέση.
Αυτή η άγνωστη έως τώρα «νέα στάση» μπορεί να είναιη αιτία για πόνους στη μέση, στην πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματος, όχι μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά συχνά και μετά τον τοκετό.
Το Μ.Α.Μ.Α. εστιάζει στην προσαρμογή του σώματός σας στη «νέα στάση» και μετουσιώνεται σε κατάλληλα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αμέσως μετά, ανάλογα με το είδος του τοκετού (ομαδικά ή ατομικά). 
Ασχολείται με την πρόληψη και τη φροντίδα των αιμορροΐδων και αντιμετωπίζει: τους πόνους στη μέση,

  • της πλάτης,
  • και άλλων σημείων του σώματος,
  • την ακράτεια και την αδυναμία του πυελικού εδάφους,
  • την πρόληψη και αποκατάσταση του περινέου

Επίσης, το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. απαντά σε πολλά ερωτήματα όπως:
«Είμαι στον 3ο μήνα και πονάει η μέση μου. Τι μπορώ να κάνω;»
«Είμαι στον 6ο μήνα και η πλάτη μου γύρει προς τα εμπρός. Μπορώ να βοηθήσω το σώμα μου να μην αλλάξει στάση;»
«Ποια είναι τα “ναι” και τα “όχι” ενός θεραπευτικού προγράμματος άσκησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να είναι ασφαλές τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για το μωρό;»
«Τελικά, «ναι» ή «όχι» στους κοιλιακούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;»
«Ξέρω πως το περπάτημα κάνει καλό αλλά πόσο;»
«Γιατί οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους (Kegel’s) είναι απαραίτητες;»
«Από τον τοκετό και μετά, κάθε φορά που βήχω, γελώ ή φτερνίζομαι έχω μικρή απώλεια ούρων. Μπορώ να κάνω κάτι για να μην χειροτερέψει η κατάστασή μου;»
«Πότε μπορώ να αρχίσω ξανά άσκηση μετά τον τοκετό;»
 
Μασάζ για εγκύους

Χαλαρωτικό, ανακουφιστικό το μασάζ για εγκύους αποτελεί απαραίτητο τελετουργικό και όχι ένα είδος πολυτελείας. Μειώνει σημαντικά τους πόνους της πλάτης και της μέσης που επιβαρύνονται από το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών στα χέρια και τα πόδια. Επίσης, η χαλαρωτική αυτή εμπειρία συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας -απόρροια της εγκυμοσύνης- των πιέσεων της πυέλου, ενώ επίσης βοηθά ώστε να αποφεύγονται οι κράμπες.             
Αντιμετώπιση της ακράτειας

Η ακράτεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης των χαλαρών μυών του πυελικού εδάφους με τις ασκήσεις Kegel’s. Αρχικά, ο ειδικός παίρνει ένα πλήρες ιστορικό της γυναίκας (π.χ. πόσους τοκετούς έχει κάνει πριν, αν έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις). Στη συνέχεια, ο φυσικοθεραπευτής βοηθά τη γυναίκα να αντιληφθεί πού βρίσκονται οι μύες του πυελικού εδάφους και δημιουργεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις προσωπικές της ανάγκες. Αυτό το επιτυγχάνουμε με ασκήσεις της περιοχής καθώς και με τη χρήση μηχανημάτων, όπως το biofeedback, ηηλεκτροθεραπεία (ηλεκτρικός ερεθισμός των μυών της πυέλου) και τα ενδοκολπικά βαράκια.
Το biofeedback, το μηχάνημα που χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές διαθέτει μια οθόνη και έναενδοκολπικό αξεσουάρ (σαν ταμπόν). Κάθε σύσφιγξη των μυών της πυέλου αναπαριστάται με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην οθόνη του και έτσι η γυναίκα αντιλαμβάνεται πότε και πώς συσφίγγει τους συγκεκριμένους μυς. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος (που διαρκεί 6-12 εβδομάδες) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η γυναίκα το τηρεί με συνέπεια.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η γυναίκα πρέπει να επαναλαμβάνει τις ασκήσεις 2-3 φορές την εβδομάδα (ο χρόνος που απαιτείται για τις ασκήσεις δεν ξεπερνά τα 10-15 λεπτά τη φορά). Το ιδανικό είναι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους να γίνονται και για την πρόληψη της ακράτειας και για την αντιμετώπισή της.  

* Φωτεινή Λάγαρη ΜΑ, ΡΤ, New York University (U.S.A.), Φυσικοθεραπεύτρια
Ιδρύτρια του Γυναικολογικού / Μαιευτικού Προγράμματος Φυσικοθεραπείας «Μ.Α.Μ.Α.» - Επιστημονικός συνεργάτης SCA Ελλάς (TENA, LIBERO)