Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Πως έχουν αλλάξει οι σεξουαλικές συμπεριφορές και απόψεις - Έχουν αλλάξει οι σεξουαλικές συμπεριφορές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια;- της Εύης Κυράνα (ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος)
Πολύ πρόσφατα, ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά περιοδικά (Lancet 2013- NATSAL study) δημοσίευσε μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες σεξουαλικών συμπεριφορών. Η μελέτη υλοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία το 2010-2012, σε δείγμα 15.000 ενηλίκων 17-74 ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το οτι οι ερευνητές σύγκριναν τα σύγχρονα αποτελέσματα με αντίστοιχα προηγούμενα δεδομένα που είχαν συλλέξει το 2000 και το 1990.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με τη πάροδο των ετών περισσότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στις σεξουαλικές συπεριφορές και αντιλήψεις των γυναικών, παρά των ανδρών. Συγκριτικά με τα προηγούμενα 10 ή 20 χρόνια, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων (ανδρών) κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περισσότερο συχνά ανέφεραν σεξουαλικές επαφές με άλλες γυναίκες, και επίσης αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που ανέφεραν έστω και μία σχέση με άλλη γυναίκα κατά τα τελευταία 5 χρόνια.
Επιπλέον, το εύρος των ετερόφυλων σεξουαλικών πρακτικών διευρύνθηκε, αφού αυξήθηκαν τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που ανέφεραν στοματικό και πρωκτικό σεξ. Ωστόσο, συγκριτικά με παλαιότερα, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών ήταν χαμηλότερη. Επιπλέον, και στα δύο φύλλα, παρατηρήθηκε σημαντικά λιγότερη ανοχή για τις εξωσυζηγικές σεξουαλικές επαφές.
Ποιά προβλήματα στη σεξουαλική ζωή αναφέρθηκαν;
Το 15% των ανδρών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ενώ οι γυναίκες είχαν διπλάσια πιθανότητα από τους άνδρες να αναφέρουν οτι κατα το τελευταιο ετος είχαν πρόβλημα μειωμένης επιθυμιας. Γενικότερα, σχεδόν οι μισοι (4/10) ανέφεραν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Ένας στους 6 πιστεύει οτι η κατάσταση της υγείας του επηρεάζει την σεξουαλική του ζωή. Δυστυχώς όμως, μόνο το 24% των ανδρών και το 18% των γυναικών έχει αναφέρει το σεξουλικό πρόβλημα στον γιατρό του. Η παραπάνω μελέτη έχει καταγράψει μια τεράστια γκάμα σεξουαλικών απόψεων και συμπεριφορών, αναδεικνύοντας τις αλλαγές και τις ανάγκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας καθώς και οι πολιτικές υγείας.
*Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr ) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου
*Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr ) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου