Έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου-μήπως είναι μόδα;
Επηρεάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός των νέων από τον προσανατολισμό των φίλων τους;
Πολλοί  φοβούνται οτι η ομοφυλοφιλία μπορεί να γίνεται μόδα, και οτι αν κάποιος ετεροφυλόφιλος κάνει παρέα με ομοφυλόφυλους, τότε ενδέχεται να επηρεαστεί και να αρχίσει να αισθάνεται έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου. Αυτή η ανησυχία εκφράζεται συχνά από γονείς που φοβούνται οτι το παιδί τους (στην εφηβεία και μετά) μπορεί να παρασυρθεί ή παρασύσθηκε από παρέες ομοφυλοφίλων.

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Brakefield et al, 2013) που ρίχνει φως στο θέμα αυτό.  Πρόκειται για μελέτη που παρακολούθησε και αξιολόγησε για 6 συνεχή χρόνια, 14. 738 νέους 16 χρονών που ζουν στις Η.Π.Α.

Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι το να κάνει κανείς παρέα με άτομα που έχουν ομοφυλόφιλες πρακτικές, δεν επηρεάζει τον σεξουαλικό του/ της προσανατολισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν διπλασιαζόταν η πιθανότητα να έχει κάποιος νέος σεξουαλική δραστηριότητα αν οι φίλοι του/ της είχαν σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου. Το ίδιο παρατηρήθηκε όσον αφορά στην επιθυμία και αναζήτηση ερωτικής σχέσης. Ωστόσο, δεν ήταν περισσότερο πιθανό να έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου. Με άλλα λόγια, φάνηκε πως οι νέοι επηρεάζονται από τις παρέες τους στο αν θα κάνουν σεξ ή σχέσεις, αλλά οι ομοφυλόφιλες παρέες δεν επηρεάζουν τον προσανατολισμό της σεξουαλικής έλξης.

 

 

Τι καθορίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Η μεάλτη αυτή δείχνει οτι η έλξη προς άτομα του ίδιου φύλου δεν μεταδίδεται και δεν εξαπλώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα των νέων. Η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία αναφέρει οτι ενώ πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις πιθανές γενετικές, ορμονικές, εξελικτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιδράσεις στον σεξουαλικό προσανατολισμό, δεν έχουν προκύψει δεδομένα που να ειτρέπουν στουν επιστήμονες να ισχυρίζονται οτι ο σεξουαλικό προσανατολισμός καθορίζεται από κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται οτι δεν επιλέγουν ή οτι ασκούν μικρό έλεγχο στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

*Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr )  είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου