της Χειρουργού ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου*
Τα αφεστώτα ώτα («παταχτά αυτιά» στην καθομιλουμένη) αποτελούν μια συνηθισμένη δυσμορφία με κληρονομική προδιάθεση. Τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση; Η απόσταση των αυτιών από το κρανίο είναι μεγάλη και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη του σχηματισμού της έλικας του πτερυγίου. Κάποιες φορές δε η κόγχη του αυτιού είναι μεγαλύτερη απ’ ότι συνήθως.
Για τους δυο αυτούς λόγους το αυτί δείχνει μεγαλύτερο και απέχει από το κεφάλι του παιδιού.
Το αυτί στην ηλικία των 5-6 ετών έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι καλό να γίνει η διόρθωση πριν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο, ώστε να μην υπάρξει αντικείμενο περιπαιχτικών σχολίων από τα άλλα παιδιά.
Η επέμβαση περιορίζεται στο χόνδρινο τμήμα του πτερυγίου και μέσω αυτής επιδιώκεται ο σχηματισμός της έλικας, της πτυχής (του τσακίσματος) που λείπει, καθώς και η μείωση του όγκου της κόγχης αν είναι υπερβολικός.
Με αυτόν τον τρόπο το αυτί παίρνει τη φυσιολογική του θέση και απόσταση από το κρανίο, που είναι γύρω στα 1,5 με 2 εκατοστά.
Η τομή γίνεται στο πίσω μέρος του πτερυγίου και έτσι δεν είναι ορατή. Η τεχνική περιλαμβάνει ειδικά τοποθετημένα ράμματα και μείωση της σκληρότητας του χόνδρου με ειδική ράσπα.
Στην ωτοπλαστική δεν πρέπει να αφαιρούνται τμήματα του χόνδρου, οι χόνδροι δεν πρέπει να τσακίζουν υπερβολικά και δεν πρέπει να εφάπτονται αυτιά και κρανίο κυρίως για λόγους αισθητικούς.
Όλα τα παραπάνω δίνουν μια παράδοξη και ευδιάκριτη χειρουργημένη όψη στο αυτί.
Η ακρίβεια και η σωστή τοποθέτηση των ραμμάτων, καθώς και η εμπειρία του χειρουργού, δίνουν πάντα προβλέψιμα αποτελέσματα ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά.
Οι εξελίξεις στην ωτοπλαστική
Οι εξελίξεις στον τομέα της ωτοπλαστικής περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό ενός ειδικού κρημνού μαλακών μορίων, ο οποίος καλύπτει τα εσωτερικά ράμματα στο πίσω μέρος του πτερυγίου, ώστε αυτά να μην προέχουν και να μην είναι ψηλαφητά.
Τα ράμματα που δημιουργούν ουσιαστικά το νέο σχήμα του πτερυγίου δεν αφαιρούνται, είναι εσωτερικά. Η μικρή εξωτερική τομή κλείνει με πλαστική ραφή και έτσι δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα για να κοπούν.
Η επέμβαση στα παιδιά γίνεται με ολική αναισθησία και χωρίς να υπάρχει διαμαρτυρία πόνου μετά το χειρουργείο. Δίνεται αντιβίωση και απλό παυσίπονο, εφόσον χρειαστεί.
Μετά την επέμβαση
Τοποθετείται επίδεσμος γύρω από το κεφάλι για μία εβδομάδα. Με το πέρας της το παιδί είναι ελεύθερο να λούσει τα μαλλιά του.
Για τον πρώτο μήνα είναι καλό να τοποθετείται επίδεσμος ή κορδέλα στη διάρκεια του βραδινού ύπνου, για να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα του χειρουργείου.
Γενικότερα, η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που δίνει μεγάλη ικανοποίηση και στον χειρουργό και στον ασθενή.
Στόχος της επέμβασης αυτής είναι η καλή συμμετρία και η πλαστικότητα με ομαλό περίγραμμα αυτιών.
Το πιο σημαντικό όμως -και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία- είναι η ενίσχυση της προσωπικότητας του παιδιού και η βελτίωση της ψυχολογίας του, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία τα παιδιά είναι έξυπνα και παρατηρητικά.
* H Αργυρώ Κυπραίου είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου
Η Αργυρώ Κυπραίου έχει πτυχίο Ανωτάτου Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών, τμήμα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας και πτυχίο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απέκτησε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής και ειδικότητα ΩΡΛ. Ειδικεύτηκε στο ευρύτερο πεδίο της ρινοχειρουργικής και της ρινοπλαστικής και έκανε clinical attachment στο Νοσοκομείο Wythensaw-Withington, S. Manchester, U.K, Τμήμα ΩΡΛ.
Έκανε μετεκπαίδευση στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου στο Πανεπιστήμιο UIC, Chicago, USA και ιδιαίτερα στο τμήμα Ολικής Ανάπλασης της ρινός με μόσχευμα πλευρικού χόνδρου.
Χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan στο Ν. Φάληρο, όπου έχει τη θέση Αναπληρώτριας Διευθύντριας ΩΡΛ.