Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ
...Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν οτι...
Το κάπνισμα (εκτός των άλλων) κουφαίνει!
...Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν οτι...
Το κάπνισμα (εκτός των άλλων) κουφαίνει!
Εκτός των άλλων, λίγο-πολύ γνωστών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, υπάρχει και μία άλλη πιθανή συνέπεια, πιο απρόσμενη: η μερική απώλεια της ακοής. Οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μειωμένη ακοή με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα αφορά ακόμη και στους παθητικούς καπνιστές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάιερς Ντόουζ του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας "Journal of the Association for Research of Otolaryngology", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 165.000 ενηλίκους ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν κάνει ένα τεστ ακοής (αναγνώριση ομιλίας σε συνθήκες διάχυτου θορύβου).
Έτσι, ακόμη και οι παθητικοί, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σχετικής απώλειας της ακοής. Και στις δύο περιπτώσεις -τόσο στο ενεργητικό, όσο και στο παθητικό κάπνισμα- όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς ή σε όσο περισσότερο καπνό των άλλων εκτίθεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά.
Παραμένει ασαφές γιατί η ακοή επηρεάζεται από το κάπνισμα, αλλά μπορεί να εμπλέκονται καρδιαγγειακά αίτια. «Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα την ακοή ή αν τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, προκαλούν μικροαγγειακές μεταβολές στα αυτιά, που επιδρούν στην ακοή ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.
Από την άλλη, η κατανάλωση αλκοόλ -που επίσης μελετήθηκε στην ίδια έρευνα- φαίνεται να ευνοεί μάλλον την ακοή, αφού όσοι πίνουν αλκοόλ, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν εν μέρει την ακοή τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν πιεί ποτέ στη ζωή τους.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ κ.α.) έχουν επίπτωση, θετική ή αρνητική, στην απώλεια της ακοής. Ενώ το αλκοόλ φαίνεται να δρα προστατευτικά (αρκεί να μην μεθάει κανείς), το κάπνισμα φαίνεται να βλάπτει, συνεπώς, όπως τονίζουν, η μείωση ή το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσει κανείς την ακοή του ή να μετριάσει την αναπόφευκτη απώλειά της λόγω προχωρημένης ηλικίας.