
Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα

Τρίκαλα - (Ανταπόκριση Αποστόλης Ζώης)
Η Ελλάδα τής Προόδου - Σπουδάστριες του ΤΕΙ Θεσσαλίας βραβεύτηκαν για καινοτόμο ζιζανιοκτόνο, φυσικό και ακίνδυνο για τον άνθρωπο
Η Ελλάδα τής Προόδου - Σπουδάστριες του ΤΕΙ Θεσσαλίας βραβεύτηκαν για καινοτόμο ζιζανιοκτόνο, φυσικό και ακίνδυνο για τον άνθρωπο

Νέα έρευνα
Στο μεταξύ, ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα έρευνα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη συνεργασία και του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Βιοσυστημάτων (www. fabe.gr) και του αντίστοιχου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ιωάννη Γιαβάση, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών ζυμούμενων αλλαντικών (τύπου σαλάμι αέρος), με χρήση των φυσικών πολυφαινολών της ελιάς (προϊόντος της POLYHEALTH A..E) και χωρίς παρουσία χημικών συντηρητικών, όπως τα νιτρώδη που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου στομάχου. Για την παραγωγή των νέου τύπου αλλαντικών συνεργάστηκε με τη θεσσαλική αλλαντοποιεία της Καρδίτσας "Τσιανάβας Α.Ε." και προέκυψε το βραβευμένο στον διαγωνισμό ECOTROPHΕLIA 2013 σαλάμι αέρος με κατοχυρωμένη ονομασία "Διά ελιάς και αέρος", ένα προϊόν πλήρως οικολογικό χωρίς παρουσία χημικών συντηρητικών, το οποίο ήδη κυκλοφορεί την ελληνική αγορά. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες και η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεχίζουν την ερευνητική τους δραστηριότητα, με σκοπό την παραγωγή και άλλων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και καθαρής ετικέτας με χρήση πολυφαινολών και συγκεκριμένα πειραματίζονται για την παραγωγή βραστών αλλαντικών και χωριάτικου λουκάνικου που πρόκειται να συμπληρώσουν την γκάμα των ποιοτικών οικολογικών προϊόντων που θα παράγονται με το brand name "διά ελιάς και αέρος".
Εκτός συνόρων
Παράλληλα, έχουν ανοίξει τα σύνορα για τα νέα αλλαντικά με χρήση πολυφαινόλης, όπως λέει ο κ. Πετρωτός, επισημαίνοντας πως έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων στη Σερβία από τοπική αλλαντοποιεία μεγάλης παραγωγικής εμβέλειας, ενώ ανάλογες συμφωνίες ετοιμάζονται και με άλλες χώρες της Ευρώπης.