
Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα

Θεσσαλονίκη - Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής το νέο "φάρμακο" για την άνοια

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:
* Βελτίωση: στη μνήμη εργασίας, στις οπτικοχωρικές ικανότητες, στις εκτελεστικές λειτουργίες κ.α.
* Σε σχέση με τη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων παρατηρήθηκε: απώλεια βάρους, ενδυνάμωση μυών, μείωση σωματικών πόνων, βελτίωση ελαστικότητας, βελτίωση αερόβιας αντοχής, βελτίωση ισορροπίας
* Το σημαντικότερο ποσοστό επιτυχίας αφορά την: σημαντική μείωση στη γηριατρική κατάθλιψη, ειδικά σε άτομα με υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, σημαντική βελτίωση στην εκμάθηση νέων πληροφοριών και διατήρησης αυτών, σημαντική βελτίωση στην βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη και στην ταχύτητα απόκρισης.
«Έχουμε την πρόθεση να προβούμε τόσο στη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και μελετών στο ερευνητικό αυτό πεδίο, όσο και στην επέκτασή τους, με νέες δοκιμές και τεχνολογικές επεκτάσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, δημιουργώντας έτσι ένα πραγματικό οικοσύστημα αναφοράς για την ενεργό και υγιή γήρανση με τη δημιουργία πολύτιμων ανοικτών δεδομένων υγείας» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Παναγιώτης Μπαμίδης. Περνώντας από τη φάση της έρευνας στη φάση της αξιοποίησης και της προσφοράς στην κοινωνία, το σύστημα παρέχεται, μέσα από τις δομές της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, σε πολύ χαμηλές τιμές σε ενδιαφερόμενους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσια και ιδιωτικά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, επαγγελματίες φροντίδας της υγείας, ιδιώτες αλλά και απλούς πολίτες. Ήδη πολλοί πολίτες αλλά και μια σειρά δημοτικών και ιδιωτικών δομών της χώρας χρησιμοποιούν ή στοχεύουν να το χρησιμοποιήσουν στο επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοια, με συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, χαρακτηρίζεται ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Σήμερα υπάρχουν 200.000 ασθενείς με νόσο Alzheimer στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2050. Το κόστος για την αντιμετώπιση της άνοιας κάθε χρόνο αυξάνεται δραματικά, ώστε να απειλεί με χρεοκοπία τα εθνικά συστήματα υγείας (δημόσια και ιδιωτικά). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.