Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Αθήνα - (Ανταπόκριση ΄Εφη Φουσέκη)
Τα καθαρά χέρια, βασικό μέτρο πρόληψης της διασποράς μικροβίων
Τα καθαρά χέρια, βασικό μέτρο πρόληψης της διασποράς μικροβίων
Στην υγιεινή των χεριών και στη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή της ως το βασικότερο μέτρο πρόληψης της διασποράς των νοσοκομειακών μικροοργανισμών, εστιάζουν οι επιστήμονες διεθνώς, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων που αποτελούν μείζον πρόβλημα για την ασφάλεια των ασθενών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2005 έχει κατατάξει την υγιεινή των χεριών στα βασικότερα μέτρα πρόληψης και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση και συμμόρφωση όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού, με στόχο την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
«Δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο και σε διεθνές επίπεδο οι προσπάθειες είναι επίμονες» ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων, η Φλώρα Κοντοπίδου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ).
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Γεώργιο Σαράγλου, η ΕΕΕΛ έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την προώθηση της υγιεινής των χεριών μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας που θα προωθούν ενεργά την εφαρμογή της.
«Τα μικρόβια τα φέρουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο και η διασπορά τους γίνεται από τους ανθρώπους μέσα στο νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Σαράγλου, γι' αυτό άλλωστε παρατηρούνται σχεδόν ίδια ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων σε σύγχρονα και παλαιά νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι η υποδομή αλλά η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας και η προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα.
«Η ζυγαριά γέρνει στη διασπορά και όχι στη χρήση αντιβιοτικών» ανέφερε η κ. Κοντοπίδου, επισημαίνοντας ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία κυμαίνεται στον μέσο όρο της ΕΕ, κατατάσσοντας την Ελλάδα έβδομη (7η), εν αντιθέσει με την κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα όπου η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή. Τα νέα όμως είναι ευχάριστα καθώς, όπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα, την Πολωνία και τη Ρουμανία παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών και αυτό για τη χώρα είναι αποτέλεσμα της εισαγωγής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, των κατευθυντήριων οδηγιών, αλλά και των πολλών εκπαιδευτικών δράσεων που έχει αναπτύξει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Εάν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα από τους επαγγελματίες υγείας, θα υπάρξει μείωση των λοιμώξεων, ανέφεραν οι επιστήμονες, ενώ χαρακτήρισαν θετικές τις αλλαγές που φέρνει το νομοθετικό πλαίσιο στη διαχείριση και στην εκπαίδευση των επαγγελματικών υγείας στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αρκεί μόνο η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, χρειάζεται και η επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων, όπου σήμερα σε αυτό τον τομέα «το χάσμα είναι τεράστιο» και με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων.
«Τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα και διεθνώς, υπαγορεύουν την επεξεργασία νέων παραμέτρων, την εξεύρεση σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων και εφικτών μεθόδων και πρακτικών, στο τεράστιο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας» είπε ο κ. Σαράγλου, σημειώνοντας ότι η συμμόρφωση στις ασφαλείς ιατρονοσηλευτικές πρακτικές, όπως η πιο απλή και βασική, αυτή της υγιεινής των χεριών, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στη γεφύρωση του χάσματος.