Αν υπάρχει μια επέμβαση που αποτελεσματικά γυρνάει το χρόνο πίσω, αυτή ειναι η βλεφαροπλαστική!!
γράφει η Μαρία Σκολαρίκου Πλαστικός χειρουργός
Η περιοχή των ματιών αποτελεί όχι μόνο τον καθρέφτη της ηλικίας μας αλλά και της διάθεσης και ψυχολογίας μας.

Είναι και μια περιοχή ταυτοχρόνως όπου λόγω της προεξάχουσας ανατομικής της θέσης τα σημάδια γήρανσης και κούρασης είναι ακόμα πιο εμφανή.

Η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής , που αντιμετωπίζει την περίσσεια του δέρματος  στα άνω  και στα κάτω βλέφαρα, καθώς και την περίσσεια του λίπους,  ( οι λεγόμενες “σακούλες” που είναι πιο εμφανείς στα κάτω βλέφαρα)  είναι η βλεφαροπλαστική.

Αποτελεί μια από τις ωραιότερες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, καθώς προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα και με διάρκεια στο χρόνο.

Μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες επεμβάσεις προσώπου ή σώματος, όπως face lift, λιποαναρρόφηση, ρινοπλαστική,  αλλά και με μη επεμβατικές τεχνικές όπως botox,  υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία (απλή ή αυτόλογη PRP), ή fractional laser.

Επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται κυρίως με τοπική νάρκωση ή ελαφρά  μέθη.
Στον χρόνο της επέμβασης μπορούμε να παρέμβουμε στα άνω βλέφαρα μόνο, ή στα κάτω βλέφαρα μόνο ή και στα άνω και τα κάτω μαζί.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1- 1 και μισή (για την άνω και κάτω βλεφαροπλαστική).

Η τομή στα άνω βλέφαρα είναι επιμήκης και κρύβεται σε μια φυσιολογική πτυχή του δέρματος, με  αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής.

Στα κάτω βλέφαρα, η τομή τοποθετείται λίγα χιλιοστά μόλις από το ελεύθερο χείλος των βλεφαρίδων και πάλι “κρύβεται” σε φυσιολογικές ρυτίδες του δέρματος.

Η επούλωση στην περιοχή τόσο των άνω και κάτω βλεφάρων είναι άριστη και γρήγορη ενώ τα ενώ τα σημάδια είναι σχεδόν αόρατα!!

Η/Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο παρά μόνο για 1-2 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ άμεση είναι η επαναφορά του στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία του ατόμου (2-4 ημέρες). Η άσκηση και άρση βάρους συστήνεται μετά από 15-20 ημέρες.

Τα ράμματα αφαιρούνται στις 4-5 ημέρες, μια διαδικασία ανώδυνη και πολύ γρήγορη η οποία πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου.

Μετεγχειρητικά στην περιοχή των ματιών υπάρχει ήπιο οίδημα και σπανιότερα εκχυμώσεις που υποχωρούν σταδιακά. Το οίδημα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων που μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει και στο σπίτι ο ασθενής για λίγες ώρες μετά.

 

 

 

Μαρία Σκολαρίκου

Πλαστικός χειρουργός

MD, EBOPRAS

Μετεκπαιδευθείσα στη Μ. Βρετανία και στο ¶αχεν Γερμανίας σε πανεπιστημιακές κλινικές πλαστικής και Επανορθωτικής χειρουργικής.

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής & Επανορθωτικής χειρουργικής.

Αναγνωρισμένο μέλος της Ιατρικού Συλλόγου της Μ. Βρετανίας , στο Specialist Registry της Πλαστικής χειρουργικής.

Fellow της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής χειρουργικής.

Μέλος του ιατρικού συλλόγου Σουηδίας.