Γράφει η MSc Παλλιδη Στελλα - Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια Συνεργάτης κλινικής Λυράκου
Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων
Μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων της Κλινικής Λυράκου, έχει κανείς την δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια από το επιστημονικό προσωπικό (ψυχίατρους και ψυχολόγους) και να έχει μια συστηματική παρακολούθηση, ξεκινώντας την δική του ατομική ψυχοθεραπεία.

Πέρα από την θεραπευτική παρέμβαση σε ατομικό επίπεδο, το πλαίσιο του Ψυχοθεραπευτηρίου Λυράκου παρέχει στους ενδιαφερόμενους και την επιλογή της ομαδικής θεραπείας. Η ομάδα ως όχημα για την θεραπεία έχει αρχίσει και κατακτά ένα μεγάλο πεδίο στο χώρο της ψυχοθεραπείας. Τα ομαδικά δρώμενα ουσιαστικά επανεντάσσουν το άτομο στον φυσικό του χώρο, αυτόν από τον οποίο ξεκίνησε και στον οποίο διαμορφώθηκε (οικογένεια, σχολείο, κοινότητα κ.ά). Μέσα στον ομαδικό χώρο, το άτομο αφήνεται να αλληλεπιδράσει, να γνωρίσει, να αποφορτιστεί και να καθρεφτίσει πτυχές του εαυτού του, οι οποίες θα έμεναν ειδάλλως σκοτεινές. Η επαφή με τους άλλους σε ένα δομημένο και οριοθετημένο πλαίσιο, είναι από τη φύση της θεραπευτική και ο υποκειμενικός λόγος που αντηχεί στ’ αυτιά των υπόλοιπων μελών αποκτά νόημα και γίνεται κοινό βίωμα. Η ομοιότητα των εμπειριών, το συναισθηματικό «κράτημα» στα δύσκολα, η γέννηση της ελπίδας μέσα στην ομαδική εμπειρία, δίνει ώθηση στα άτομα να προχωρήσουν και να αλλάξουν. Μια αλλαγή επιθυμητή, που μας καθιστά πιο λειτουργικούς, πιο γεμάτους, πιο ανοιχτούς στην κοινωνική εμπειρία και στη ζωή.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θεραπεία μέσα σε ομάδα επεκτείνεται και αποτελεί πλέον κοινή θεραπευτική επιλογή πολλών ατόμων που αναζητούν θεραπευτική παρέμβαση. Η οικονομική συγκυρία αλλά και η ανάγκη για κοινωνική δικτύωση ενθαρρύνουν την ομαδικότητα. Η ομαδική θεραπεία αποτελεί σαφώς μια οικονομικότερη επιλογή θεραπείας σε σύγκριση με την ατομική αλλά έχει το επιπλέον πλεονέκτημα της αίσθησης του ανήκειν σε ένα ομαδικό πλαίσιο, το οποίο ενδυναμώνει την κοινωνική υπόσταση και βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να χτίζει διαπροσωπικές σχέσεις.

Η ομάδα αποτελείται από 6 έως 8 μέλη και συναντιέται μια φορά την εβδομάδα. Η ομαδική συνεδρία διαρκεί μιάμιση ώρα, με σταθερή ημέρα και ώρα συναντήσεων. Πριν από την ένταξη ενός νέου μέλους στην ομάδα, προηγείται ατομική συνέντευξη με ψυχολόγο και ορίζεται ο χρόνος ένταξης του ατόμου στην ομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία της ομαδικής θεραπείας στο πλαίσιο της Κλινικής Λυράκου, απευθυνθείτε στην Γραμματεία της Κλινικής και θα έχετε την δυνατότητα να συνομιλήσετε τηλεφωνικά με Ψυχολόγο για να ενημερωθείτε εκτενώς.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Αγίου Σύλλα 7, 151 27, Μελίσσια
Τηλ.: (0030) 210 6131802
Κιν.:  (0030) 6941575588
Πληροφορίες: info@lyrakou.gr