Αθήνα - Ειδική ταμπέλα σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να έχουν τα καταστήματα
Μία νέα ταμπέλα θα εμφανιστεί στα καταστήματα που πωλούν μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Σχετική εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει αποσταλεί στην Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Π.Ο.Ε.Σ.Ε, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ΓΣΕΒΕ! τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Κέντρων Εστίασης και ?ιασκέδασης ΠΑ.Σ.Κ.Ε.?Ι, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος - Ο.Ε.Ζ.Ε., στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - Σ.Ε.Τ.Ε., στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος - Σ.Ε.Λ.Π.Ε. , στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ΣΕΒΤ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι, σε εμφανές σημείο του καταστήματος θα πρέπει να αναρτηθεί ειδική ταμπέλα - μεγέθους Α4 - για να πληροφορούνται οι καταναλωτές ποια προϊόντα περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, ενώ όλες τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνο άτομο που να γνωρίζει και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τα συστατικά αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ, 1169/2011 από τη 13η Δεκεμβρίου 2014 έγινε υποχρεωτική (άρθρο 44), η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα για όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται μη προσυσκευασμένα για πώληση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης ή για τα τρόφιμα που συσκευάζονται στον τόπο πώλησης, εφόσον το ζητήσει ο αγοραστής ή προσυσκευάζονται για άμεση πώληση. Η εγκύκλιος καθορίζει τον τρόπο παροχής αυτών των πληροφοριών στον τελικό καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αφορά:

- μονάδες ομαδικής εστίασης

- επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς όπως ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παγωτοπωλεία κ.α. και

- επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές κ. α.

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες και προσβάσιμες στο χώρο πώλησης-προσφοράς των μη προσυσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ' αποστάσεως πριν την πραγματοποίηση της αγοράς. Θα πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να παρέχονται στον καταναλωτή οπωσδήποτε πριν την πώληση-διάθεσή των τροφίμων. Πρέπει να δίνονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα ενώ επιτρέπεται

επιπλέον και η πολύγλωσση παροχή της πληροφορίας. Η δήλωση των ενδείξεων επιτρέπεται να δίνεται προφορικά, πάντως, πρέπει να υπάρχει πινακίδα εντός της επιχείρησης σε εμφανές σημείο, εύκολα ορατή και προσβάσιμη που θα καλεί τον καταναλωτή να απευθυνθεί στο προσωπικό της επιχείρησης προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες στα πωλούμενα τρόφιμα.

Άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις μπορούν να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου ή σε ετικέτα συνδεδεμένη με αυτήν ή εγγράφως, ή ηλεκτρονικά ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεταφορά της πληροφορίας πριν την τελική διάθεση του τροφίμου στον καταναλωτή.

Ένας κατάλογος τρόπων επικοινωνίας των υποχρεωτικών ενδείξεων για ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες προς τον τελικό καταναλωτή είναι:

- Ετικέτες που συνοδεύουν το τρόφιμο.

- Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες στους τιμοκαταλόγους της επιχείρησης.

- Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος που αναγράφουν τα περιεχόμενα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ανά είδος τροφίμου.

- Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος ή/και ένδειξη επί των τιμοκαταλόγων που να παραπέμπουν τις ευπαθείς ομάδες να συμβουλευτούν το εξειδικευμένο προσωπικό ή έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα, εντός της επιχείρησης.

- Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες σε έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, άμεσα διαθέσιμο στον πελάτη.

Ποιές είναι οι ουσίες που πρέπει να αναγράφονται

Ο κατάλογος των ουσιών και προϊόντων οι οποίες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην σήμανση τροφίμων λόγω της αλλεργιογόνου δράσης τους, περιλαμβάνει τις παρακάτω 14 ουσίες και προϊόντα:

- Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη,

- Καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος, π.χ καβούρια, γαρίδες, αστακοί) και προϊόντα τους,

- Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά,

- Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια,

- Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες,

- Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια,

- Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα,

- Καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κτλ),

- Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο,

- Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι,

- Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού,

- Διοξείδιο του θείου (SO2) και θειώδεις ενώσεις,

- Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο,

- Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.