γράφει ο Δρ. Νικολαράκης Κωνσταντίνος Νευρολόγος-Ψυχίατρος
Ειδικά το βιολογικό ελαιόλαδο, που είναι ΠΛΗΡΩΣ απαλλαγμένο από χημικές ουσίες φυτοφάρμακα και αγροχημικά, εξασφαλίζει απόλυτα τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
1. Το ελαιόλαδο θωρακίζει την καρδιά μας και τα αγγεία.
Η θνησιμότητα από στεφανιαία νοσήματα σε σχέση με τη διατροφή είναι πολύ μικρότερη σε πληθυσμούς με Μεσογειακού τύπου διατροφή και βάση το ελαιόλαδο. Μέτρια καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει το κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 47%, ενώ άτομα με κατανάλωση 55γρ. ελαιόλαδου την ημέρα είχαν 82% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση εμφράγματος.
Κατανάλωση ελαιόλαδου βελτιώνει την λειτουργία των αγγείων και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας σημαντική μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής ενώ μειώνει την ανάγκη λήψεως φαρμάκων για την υπέρταση από υπερτασικά άτομα κατά 50%.
Η χρήση ελαιόλαδου αποτρέπει την δημιουργία θρόμβων και ασκεί προστατευτική δράση έναντι των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πολλαπλές αναφορές για την ευεργετική επίδραση κατανάλωσης ελαιόλαδου έχουν γίνει εκ μέρους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
2. Αντικαρκινική δράση.
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι κατανάλωση ελαιόλαδου δρα ευεργετικά στην πρόληψη και ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Το ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αναστέλλει το γονίδιο του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με ευρήματα του Ινστιτούτου Ογκολογίας της Καταλονίας.
Η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να προστατεύει από εκδήλωση καρκίνου του εντέρου, των ωοθηκών, του οισοφάγου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
3. Άλλες ευεργετικές δράσεις του ελαιόλαδου στην υγεία.
α) Ελαιόλαδο και σακχαρώδης διαβήτης.
Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία οφείλεται είτε σε ανεπαρκή επίπεδα ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1) είτε στην αντίσταση στην ινσουλίνη (διαβήτης 2).
Η διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπείας του διαβήτη, ειδικά για το διαβήτη τύπου 2, όπου κύριοι στόχοι είναι δύο: 1) η απώλεια βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και 2) επιλογή μιας διατροφής η σύνθεση της οποίας θα συμβάλει στον έλεγχο του σακχάρου και των συγκεντρώσεων λιποπρωτεϊνών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι συνιστάται μία διατροφή με λίγα κορεσμένα λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας, είτε σε υδατάνθρακες είτε σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή πληροί όλες τις απαιτήσεις αυτών των δύο διατροφικών επιλογών, καθώς προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης της αναλογίας ποσότητας ελαιόλαδου που καταναλώνεται καθημερινά. Χάρη στην ποικιλία που προσφέρει και στη γευστικότητά της, διασφαλίζει και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη διατροφική αγωγή.
β) Το παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το συκώτι.
Αρχικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι χρήση ελαιόλαδου προκαλεί μείωση της βλάβης σε ηπατικά κυττάρα. Η δράση αυτή αποδόθηκε στους αντιοξειδωτικούς παράγοντες του ελαιόλαδου.
γ) Ελαιόλαδο και οστική πυκνότητα.
Διαιτητικά σχήματα που χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη ελαιόλαδου και ψαριών βοηθούν τις γυναίκες να διατηρήσουν την οστική τους μάζα κατά την ενήλικη ζωή.
δ) Το ελαιόλαδο προστατεύει από την ελκώδη κολίτιδα.
Η αύξηση της πρόσληψης ελαιόλαδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της ελκώδους κολίτιδας. Άνθρωποι που είχαν υιοθετήσει διατροφή πλούσια σε ελαϊκό οξύ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ελκώδη κολίτιδα.
ε) Λοιπές δράσεις.
Πρόσφατες μελέτες ενισχύουν την άποψη ότι χρήση ελαιόλαδου βοηθά στην λειτουργία της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών συμβάλλοντας γενικότερα σε καλύτερη πνευματική υγεία. Τέλος από το ελαιόλαδο έχουν προκύψει συνθετικά μόρια που φαίνεται να ασκούν βοηθητικό ρολό στην θεραπεία της νόσου Parkinson.
Βιβλιογραφία
Hart Andrew
East Anglia’s School of Medicine, New Orleans
American Diabetes Association:
Nutrition recommendations and principles for people
with diabetes mellitus. Diabetes Care 23:543-546 (2000)
Reina Sofia of Cordoba
American Journal of Clinical Nutrition
Cecilia Samieri
National Institute of Health and Medical Research, Bordeaux
Πηγή: “Neurology”
Anil Nigkam
Researchers at the Heart Institute of the University of Montreal,
Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2009
http://www.cardioathena2009.gr/
Nutrition and Metabolism
Mohamed Hammami
University of Monastir, Tunisia
Journal reference:
Kontogianni et al. Association between dietary patterns and indices of bone mass in a sample of Mediterranean women.
Nutrition. 2009
Javier Menendez
Catalan Institute of Oncology
Πηγή: Περιοδικό “BMC Cancer”
Michael Stoneham
University of Oxford
Πηγές: 1. Journal of Epidemiology and Community Health 2000; 54:756-760 2. Food and Agricultural Organisation. Food balance sheets. Rome, Italy: 1996 3. Kushi LH, Lenart EB, Willet WC. Health implications of Mediterranean diets in light of contemporary knowledge. 2. Meat, wine, fats and oils. Am J Clin Nutr 1995; 61: 1416-27S 4. Serra Majem L, La Vecchia C, Ribas Barba L, et al. Changes in diet and mortality from selected cancers in southern Mediterranean countries, 1960-1989. Eur J Clin Nutr 1993; 47:S25-34 5. Weisburger JH. Dietary fat and risk of chronic disease: mechanistic insights from experimental results. J Am Diet Assoc 1997; 97:S16-23 6. Benito E, Obrador A, Stiggelbout A, et al. A population based case-contrl study of colorectal cancer in Majorca. I. Dietary factors. Int J Cancer 1990; 45:69-76 7. McMichael AJ, McCall MG, Hartshorne JM, et al. Patterns of gastro-intestinal cancer in European migrants to Australia: the role dietary change. Int J Cancer 1980; 25:431-7 Journal of Epidemiology and Community Health, 2000 Oct;54(10):756-760
Δημήτρης Κρεμαστινός
Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας
Elena Paravantes
Naomi Tupper
Keys Ancel (1980). Seven Countries:
A Multivariate analysis of Death and Coronary Heart Disease. Harvard University Press. ISBN 0674802373.
Kontogianni MD Panagiotakis
DB, Chrysohoou C.Pitsavos C, Zampelas A, Stefanadis. The impact of olive oil consumption pattern on the risk of acute coronary syndromes: THE CARDIO2000 case-control study. Clin Cardiol 2007 Mar;30(3):125-9.
Fernandez-Jarne E, Martinez-Losa E, Prado-Santamaria M, Brugarolas-Brufau C, Serrano-Martinez M, Martinez-Gonzalez MA. Risk of first non-fatal myocardial infarction negatively associated with olive oil consumption:a case-control study in Spain. Int J Epidemiol. 2002 Apr;31 (2):474-80.