Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Σεντάι / Ιαπωνία
Διάσκεψη ΟΗΕ: Οι γυναίκες, πρώτα θύματα των φυσικών καταστροφών και ο καθοριστικός τους ρόλος στη δημόσια υγεία
Διάσκεψη ΟΗΕ: Οι γυναίκες, πρώτα θύματα των φυσικών καταστροφών και ο καθοριστικός τους ρόλος στη δημόσια υγεία
Στην πρώτη γραμμή στο σπίτι και στα νοσοκομεία, οι γυναίκες είναι πολλές φορές άμοιρα θύματα των φυσικών καταστροφών και των επιδημιών, αλλά μπορούν επίσης να είναι βασικός μηχανισμός στην πρόληψη, θέμα διάσκεψης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στο Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.
Πρώτη διαπίστωση: οι γυναίκες είναι "οι πλέον εκτεθειμένες στις φυσικές καταστροφές", υπογράμμισε η διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη Ελεν Κλαρκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της διάσκεψης.
Στον κόσμο, οι γυναίκες και τα παιδιά διατρέχουν 14πλάσιους κινδύνους να πεθάνουν σε μια φυσική καταστροφή σε σχέση με τους άνδρες και όταν αυτές επιβιώνουν και εκτοπίζονται, το 20% αυτών υφίσταται σεξουαλική βία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά αιτιών (γι αυτό το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας). Μπορεί να παγιδευτούν στο σπίτι για να αναλάβουν τη φροντίδα μελών της οικογένειάς τους ή των παιδιών", εξηγεί η Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.
"Σε ορισμένες κοινωνίες όταν συμβαίνουν αυτού του τύπου καταστροφές, η γυναίκα δεν μπορεί, για πολιτισμικούς λόγους, να εγκαταλείψει το σπίτι. Σε αυτές τις συνθήκες πως θα μπορούσε να διαφύγει" και να σώσει τη ζωή της;
Η πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή των γυναικών, η προώθηση της ισότητας", δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ που θα συμπεριλάβει το μείζον αυτό θέμα σε ένα από τα βασικά σημεία του συμπεράσματός που θα παρουσιάσει στο τέλος της πενθήμερης διάσκεψης. "Οι γυναίκες πρέπει να γίνουν οι κινητήρες των αλλαγών που επιβάλλονται στην κοινωνία στον κόσμο της οικονομίας".
Η ανάλυση είναι ίδια στο τομέα των καταστροφών δημόσιας υγείας που επίσης εξετάστηκε στη διάσκεψη, όπως συνέβη με την επιδημία του ιού Εμπολα που μαστίζει τη δυτική Αφρική.
Εκεί επίσης οι γυναίκες πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, αναφέρει η Ρεμί Σογκούνρο, εκπρόσωπος της Λιβερίας του Ταμείου του ΟΗΕ για τον πληθυσμό.
Εκτός από την κεντρική τους θέση μέσα στην οικογένεια που τις καθιστά τα πρώτα θύματα, πολλές εργάζονται σε επαγγέλματα υγείας ως νοσηλεύτριες, μαίες και σπανιότερα γιατροί.
"Οι γυναίκες προσπαθούσαν να βοηθήσουν ώστε να σταματήσει στη χώρα ο ιό Εμπολα και πέθαναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους", δήλωσε με λύπη η Σογκούνρο, ζητώντας να ανατραπούν τα δεδομένα και δίνοντας συμβουλές για την πρόληψη ανάλογων δραμάτων.
Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, περισσότερες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για να συμμετάσχουν περισσότερο οι γυναίκες στον περιορισμό των κινδύνων, δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.
Τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, ο Αμπε εξέφρασε λύπη που οι μετέχοντες στις ασκήσεις που οργανώθηκαν στο αρχιπέλαγος για την πρόληψη των καταστροφών είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες. "Ωστόσο αν ένας μεγάλος σεισμός σημειωθεί μέρα μεσημέρι, η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι στα σπίτια εκείνη την ώρα είναι γυναίκες".
Απέναντι στη διαπίστωση αυτή, "είναι παράλογο που βλέπουμε τόσες λίγες γυναίκες" μεταξύ των συνέδρων που λαμβάνουν αποφάσεις στο Σεντάι, δήλωσε η Ράσελ Κάιτε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι είναι η μόνη εκπρόσωπος του φύλου της στις περισσότερες συνεδριάσεις.
"Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες εδώ", δήλωσε πεπεισμένη ότι αυτές έχουν τη λύση του προβλήματος. "Σχεδόν σε όλες τις κοινότητες στον κόσμο, αυτές έχουν επίγνωση όλων όσα συμβαίνουν, ξέρουν ποιος είναι αδύνατος, ευάλωτος, ποιος χρήζει ανάγκης, ποιες είναι οι σχέσεις που διατηρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους".