Αθήνα

Δισκοκήλη – συμπτώματα και θεραπεία

Όλοι οι άνθρωποι έχουν 7 σπονδύλους στο λαιμό, 12 σπονδύλους στην πλάτη και 5 σπονδύλους στη μέση. Ανάμεσά σε αυτούς βρίσκονται κάποια χόνδρινα μαξιλαράκια, τα οποία ονομάζονται δίσκοι. Όταν για οποιονδήποτε λόγο αυτοί οι δίσκοι υποστούν ρήξη, τότε μιλάμε για δισκοπάθεια, πάθηση η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την σπονδυλική στήλη.

Η πάθηση εμφανίζεται σπανίως στα παιδιά, αλλά στους ενήλικους μπορεί να συμβεί εύκολα και μάλιστα τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα της μέσης.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε, είναι:

1.      Χαλαρός ή οξύς πόνος στον αυχένα και την μέση

2.      Μυρμήγκιασμα ή αίσθηση αδυναμίας στον βραχίονα ή στο χέρι. Παράλληλα ένας δριμύς πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι σημαντικό προμήνυμα για δισκοκήλη στον αυχένα.

3.      Αδυναμία και μούδιασμα στον γλουτό/πόδι/πέλμα.

4.      Σουβλιές κατά την διάρκεια του βήχα ή του τεντώματος

5.      Ξαφνική ακράτεια ούρων

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία από τον γιατρό ;

Όλοι οι γιατροί συγκλίνουν στο ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, είναι η μειωμένη δραστηριότητα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις η παραμονή στο κρεβάτι. Ύστερα από την ξεκούρασή σας, ο νευροχειρουργός σας προτείνει την σταδιακή επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Κάποιες φορές συνίσταται σαν την καλύτερη αντιμετώπιση η εγχείρηση, δηλαδή η δισκεκτομή, στην οποία αφαιρείται μικρό μέρος του οστού του δίσκου.

Άλλες θεραπευτικές δίοδοι είναι η επισκληρίδιος ένεση και η ηλεκτροθεραπεία, σύμφωνα με την οποία εισάγεται μία βελόνα στην περιοχή της μέσης.

Δείτε περισσότερα αναφορικά με την πάθηση της δισκοκήλης, στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο νευροχειρουργός Χαράλαμπος Σεφέρης (seferis-neurosurgery.gr)