Αθήνα

Νεφροπάθεια – συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η φυσιολογική νεφρική λειτουργία για τον κάθε οργανισμό είναι η απομάκρυνση του περιττού υγρού από το αίμα, μέσα από την διαδικασία της ούρησης. Τα ούρα συγκεντρώνονται στην ουροδόχο κύστη και απελευθερώνονται από το σώμα. Τα νεφρά είναι αυτά που ρυθμίζουν τις ορμόνες, οι οποίες ευθύνονται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον σχηματισμό των υγιών ιστών.

 

Μιλώντας για χρόνια νεφροπάθεια μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο νεφρικός ιστός για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφεται. Τα περισσότερα άτομα, δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν νοσήσει, παρά μόνο μετά από την μεγάλη παραμόρφωση της νεφρικής τους λειτουργίας σε βαθμό που συνήθως δεν υπάρχει επιστροφή.

 

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να μαρτυρήσουν την νεφροπάθεια και συνάμα την νεφρική ανεπάρκεια;

 

1.      Κατακράτηση υγρών που με την σειρά της προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και στους αστραγάλους

2.      Μεγάλη κόπωση

3.      Κεφαλαλγίες

4.      Ελλιπής μνήμη και συγκέντρωση

5.      Γρήγορη απώλεια βάρους

6.      Ναυτίες

7.      Αλλαγή σεξουαλικής συμπεριφοράς (μειωμένη λίμπιντο)

 

Όταν λοιπόν τα νεφρά σας, έχουν φτάσει να υπολειτουργούν είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε την συμβουλή του γιατρού σας, η οποία δεν είναι άλλη από την αιμοκάθαρση, την πιο ασφαλή μέθοδο αναπλήρωσης και αντικατάστασης της απολεσθείσας νεφρικής λειτουργίας.

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν την μεταμόσχευση, απλά σε αυτήν την περίπτωση είναι βασικό να υπάρχει ζωντανός δότης, ο οποίος θα δώσει το νεφρό του.

 

Δυστυχώς πολλές φορές η αιμοκάθαρση αντισταθμίζει τα οφέλη της με τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στον οργανισμό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα, τα οποία είναι ηλικιωμένα και λαμβάνουν ήδη φαρμακευτική αγωγή για άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Όμιλο Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios για την συμβολή του στις παραπάνω πληροφορίες.